57844nSzlovákia/Pozsony : Az MKP tegnapi sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy egy fegyelmezett ellenzék megszavazhatta volna a kisebbségi kulturális alapot. Nézzünk utána:

Minden szavazás megtekinthető a szlovák parlament hivatalos honlapján. Ez is, konkrétan itt:

A november 24-i szavazás hivatalos eredménye a következő: 135 jelenlévő, 133 szavazó, 61-en mellette, 1 ellene, 71 fő tartózkodott, 2 nem szavazó, 15 hiányzó.
A kormányzó Smernek 83 képviselője van, közülük 6-an támogatták (! – ahogy az ábrán is látható) az ellenzéki javaslatot, 5-en hiányoztak, 1 képviselőjük nem szavazott, 70-en tartózkodtak, 1 pedig nemmel szavazott.

Az ellenzéknek 67 mandátuma van (KDH: 16, Most-Híd: 14, OLANO: 13, frakción kívüli: 24).
Az ellenzékből összesen 10 en hiányoztak (köztük hárman a Most-Hídból, nevezetesen Csicsai Gabriel, Chmel, Rudolf, Šebej, František), 1 nem szavazott, 1 tartózkodott. Ha ők 12-en ott vannak és igennel szavaznak, a Smer pedig változatlanul szavaz, akkor így festhetett volna a végeredmény:
145 jelenlévő, 144 jelenlévő, 73-an mellette, 1 ellene, 70 tartózkodás, 1 nem szavazó, 5 hiányzó.
Adott esetben a 73 igen szavazat elég lett volna a törvénytervezet megszavazásához, mert biztosította volna a többséget.

A Most-Híd most is kioktatóan válaszolt. “Aki tud háromig számolni, az tudja, hogy a szavazás nem a hiányzó képviselőkön múlott” – reagált Solymos László frakcióvezető az Új Szónak. A tény viszont az, hogy az ellenzék 12 szavazatot hagyott veszni, amivel már akár győzhettek volna. De erre – ahogy az a tegnapi sajtótájékoztatón elhangzott – fegyelmezett ellenzékre lett volna szükség. Ilyen viszont a szlovák parlamentben nincs.

Oriskó Norbert, Felvidék.ma