ftc_ujpestKlubszinten a magyar fociban vitathatatlanul a Ferencváros és az Újpest  összecsapásai jelentik a csúcsot, noha az utóbbi évtizedekben azért sok keserűség is fűzhető hozzájuk. De törni látszik a jég!

Elsősorban azért, mert drukkol a szurkoló a csapatának, örül a győzelmeknek, de attól tart, mi lesz majd a nemzetközi porondon. Sajnos nem alaptalanul. Most, hogy a magyar válogatott kijutott az Európa-bajnokságra, arra várunk mindannyian, ebből talán a hazai bajnokság is profitál valamit. Ha nem is Real-Barcelona színvonalú meccseket látunk majd, de legalább villanásokat, küzdelmet, akarást, nézőket.

A szombati FTC-Újpest mérkőzésen ott volt a lelátón Andreas Möller, a válogatott másodedzője. A német szakember a Nemzeti Sportnak adott nyilatkozatában elmondta: „Elégedett voltam a színvonallal. Nagyon meglepett az Újpest. Roppant szervezetten játszott, tudatos futballját megfejelte agresszivitással, sikerült letámadnia és olykor nyomás alatt tartania a Ferencvárost. Nem is értem, hogy lehetett huszonegy pont különbség a két csapat között a forduló előtt”. Nöller egyébként a Fradiban sem csalódott, csak a frissességet hiányolta.

18 ezer szurkoló volt a Groupama Arénában, ez nézőcsúcs magyar szinten, és sok más országban is büszkén elfogadnák ezt a számot (pl. Szlovákiában). Arra is rég volt példa, hogy éppen az FTC és az Újpest állnak a tabella élén. Sőt, a két csapat gólgyárosa, Böde Dániel (12 gól) és Mbaye Diagne (11) állnak a góllövőlista élén is. A Fradi-szurkolók természetesen nem lehetnek elégedettek egy vereséggel, ám csapatuk tetemes előnye okán továbbra is bizakodók lehetnek.

„A zöld-fehérek és a lila-fehérek küzdelmét a világ legjelentősebb rivalizálásai között tartják számon a klubfutballban. A brit Dayly Mail (…) az előkelő 21. helyre rangsorolta az FTC-UTE párharcot”. (Forrás: Margitay Richárd, Zsolt – A futballháború).

Sajnos Böde lesérült a meccsen, bízunk abban, hogy tavasszal újra pályára lép, és eredményes lesz Franciaországban is. Ami Diagne-t illeti, jó lenne utánajárni, hogy a szenegáli játékosnak nincsenek-e magyar családi kötődései, mert honosítása jól jönne a válogatottnak is. 🙂 🙂

O.N., Tények.sk