orosz_ors2Orosz Örssel korábban a civil kezdeményezések kapcsán lehetett találkozni. Újraélesztője volt a Gombaszögi Nyári Tábornak, borfesztivált és egyéb hagyományőrző fesztiválok szervezett, mellette a Fórum Kisebbségkutató Intézet munkatársa és a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala ügyvivője volt.

Tanulmányait a prágai Károly Egyetemen végezte geográfia szakon. Jelenleg is jogviszonya van az egyetemmel, hiszen doktori tanulmányait végzi a kétnyelvűség témájában, melyről harmadmagával könyve is jelent már meg. Kurátora a Fórum Intézet Nyelvében él a národnostná menšina című kiállításnak, mely bejárta egész Felvidéket. Egyesek azt is tudni vélik, hogy köze van az anonym kétnyelvű gerillakezdeményezésekhez. A sokszínű mocsi/dunaszerdahelyi aktivistával, a Magyar Közösség Pártja listáján induló Fiatal Függetlenek jelöltjével beszélgettünk.

Kezdjük pár rövid bemelegítőkérdéssel, mint anno Vagó Pista bá’. Mocs, Dunaszerdahely vagy Somorja, netán Krasznahorka?
Dunamocs a szülőfalum, mind a mai napig fontos szerepet tölt be az életemben. Legutóbb kezdeményezője voltam a faluban található lengyel-magyar barátságot szimbolizáló történelmi zászló restaurálásának. Ma Dunaszerdahelyen élünk, feleségemmel itt neveljük a kisfiunkat. A munkám részben Somorjához és Komáromhoz köt, de Krasznahorkaváraljára is sokat járunk. Ennek köszönhetem, hogy több régió problémáit is megismertem és rendszeres kapcsolatot tartok az ott élő emberekkel.

Liberális vagy konzervatív?
Engem sosem érdekeltek az ideológiai csetepaték, szerintem az igazi választóvonal nem a liberálisok vagy a konzervatívok között van. A márciusi választások igazi tétje, hogy elkötelezett képviselőket választunk, akik valódi felelősséget éreznek a gyerekeink jövőjéért vagy olyanokat, akiknek a politika az önös érdekekről szól.

Gerilla vagy gorilla?
Biztosra veszem, hogy jobban járnánk, ha a közéletben kevesebb gorilla és több civil aktivista vállalna szerepet.

Milyennek kellene lenni a kisebbségpolitikának Szlovákiában szerinted?
E téren 180 fokos fordulatra van szükségünk, de ebbe az irányba csak egy erős, elkötelezett magyar érdekképviselet által mozdulhatunk el. A kisiskolák bezárása például egy olyan probléma, ami ugyan észak-szlovákiai településeket is érint, de a legsúlyosabb következménye mégis a magyar iskolahálózat felszámolása ott, ahol helyben nincs más lehetőség az anyanyelvi oktatásra. A kisiskolák védelmében ezért csak egy elkötelezett magyar párt fog fellépni, a szlovák pártok számára ez sohasem lesz elsődleges feladat. Ugyanez érvényes a dél-szlovákiai infrastruktúrafejlesztés és munkahelyteremtő beruházások esetében is.

Melyek a legégetőbb problémák a térségében?
Több problémát is néven kell neveznünk: a korrupció, a közszolgáltatások katasztrofális helyzete, a fiatalok elvándorlása, a romák hiányos integrációja, a magyarok rohamos fogyása és újabban a migránskérdés. Mi egy olyan országot akarunk építeni, ahol a korrupt politikusokkal szemben a zéró tolerancia elvét követik, az egészségügy és oktatás az eddigi források duplájából gazdálkodhat és ahol a fiatalok otthoni boldogulását az állam minden tőle telhető eszközzel segíti. A migránskérdésben az MKP az egyetlen párt Dél-Szlovákiában amelyik kimondja, hogy mi magunk akarjuk eldönteni, kikkel és hogyan éljünk együtt. Nem pedig Brüsszel, Fico vagy a bevándorláspárti Híd.

Hogyan értékeled az elmúlt időszakot? Miben lehetett volna más, ha parlamentben van az MKP?
Az utóbbi hat évben hiányzott az az elkötelezett képviselet, ami kiáll régiónkért. Közösségünknek a parlamentben megbízható és stabil képviseletre van szüksége. Az MKP parlamenti jelenléte több támogatást, több lehetőséget és kihasználható esélyeket jelentett volna, akár ellenzékből is. Sokat jelent a Fiatal Függetlenek számára, hogy az önkormányzati szinten harmadik legerősebb párttal tudunk együttműködni és az motivál minket, hogy a lehető legtöbb embert meggyőzzük az MKP politikájának helyességéről. Összeköt minket a hagyományos értékek tisztelete és a közösség iránti tettvágy.

Ha az előző választás számaiból indulunk ki, az MKP-nak – a legrosszabb esetben is – csupán további húszezer szavazatra van szüksége a parlamentbe jutáshoz. Sok ez a szám vagy kevés?
Az MKP az utóbbi időben képes volt nyitni és különböző erőket összefogni. Van esély arra, hogy a párt visszakerüljön a parlamentbe, de ezt az esélyt be kell váltani! Komoly munkát kell elvégeznünk, hogy meggyőzzük azokat is, akik először választanak vagy az eddigi politikából kiábrándultak. Egy biztos: az SNS újra ott lesz a parlamentben, újra magyarellenes parlamenti politikára kell számítanunk. Az SNS romboló tevékenységét nem a langyos magyar politikusok, hanem csakis egy erős MKP tarthatja féken. Senki sem akarhatja, hogy nemzetiségi feszültségek visszatérjenek a mindennapjainkba, ennek csak egy elkötelezett magyar képviselet tudja elejét venni.

Hogyan értékeled a választókedvet a választókörzetedben?
A kiábrándultság minden korábbinál nagyobb, és nem tagadom, én is az eddigi politikából kiábrándultak közé tartozom. De nem engedhetjük meg magunknak azt a luxust, hogy otthon maradjunk és hagyjuk, hogy mások döntsenek a jövőnkről. Úgy látom, hogy a polgárok mára megtanulták: hibás hozzáállás ugyanazokra a politikusokra szavazni és mégis más eredményt remélni. Fiatal, új jelöltként az ő hangjuk akarok lenni.

Mandátumszerzésed esetén mik lesznek a prioritásaid a parlamentben?
A márciusi választások tétje, hogy kikre bízzuk a jövőnket. Az egyik oldalon ott vannak az elhasznált politikusok, akiknek a politika a zsákmányszerzésről szól, arról, hogy jól éljenek és önző érdekeiket mások fölé helyezzék. A másik oldalon ott vannak az olyan fatalok, mint például Bóna Zoltán, Bauer Ildikó vagy Zachar Pál, akikkel közös ambíciónk, hogy nyomot hagyjunk magunk után a közösségi életben. Azon dolgozunk, hogy 10-15 év múlva elmondhassuk: nem volt könnyű, de megérte küzdenünk és az emberek hasznára voltunk. Hogy érezhető változásokat értünk el, csökkentettük a kis- és középvállalkozók terheit, családbarát adórendszerrel segítettük a gyermekvállalást és biztosítottuk a magyar nyelvű hivatali ügyintézést minden magyarlakta településen.

Mi az a személyes üzenet, amellyel meg kívánod szólítani a kampányban a felvidéki magyar választópolgárokat?
Arra kérem a tisztelt olvasókat, hogy tegyék fel maguknak a kérdést: teremtettek-e az eddigi politikusok igazságosabb és élhetőbb világot? Ha a válaszuk igen, akkor nem a Fiatal Függetlenek az Önök jelöltjei. Ha viszont úgy érzik, hogy a közéletben generációváltásra és új lendületre van szükség, olyan fiatalokra, akik a civil életben már elértek egyet s mást, akkor mi vagyunk azok, akik Önökért is ki fognak állni.

Orosz Örs a Magyar Közösség Pártja 21-es sorszámú listáján a 9. helyről indul a 2016-os parlamenti választásokon.

Forrás: Csonka Ákos, Felvidék.ma