berenyi_sajto_0126

A nemzeti jelentőségű intézmények magyarországi támogatásáról tartott sajtótájékoztatót a Magyar Közösség Pártja pozsonyi székházában Berényi József MKP-elnök.

A pártelnök a sajtótájékoztató elején elmondta, szívesebben foglalkoznának inkább csak olyan kérdésekkel, amelyek a választópolgárok érdekével kapcsolatosak, ám kénytelen reagálni azokra a napokban – főleg a szlovákiai magyar napilap hasábjain – megjelent alantas támadásokra, amelyek a nemzeti jelentőségű intézmények magyarországi támogatásával kapcsolatosak, és azt a tévhitet terjesztik, hogy a támogatásokról az MKP, illetve annak elnöke dönt. Berényi József hangsúlyozta, a megjelent információkkal ellentétben az MKP csak javaslatot tesz és tehet a nemzeti jelentőségű intézményekre. Ezek a következők: Csemadok, Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, Selye János Egyetem, Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség, Fórum Kisebbségkutató Intézet, Jókai Színház, Thália Színház, Pro Civis polgári Társulás, Szlovákiai Magyar Televíziósok Szövetsége, Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége, Szövetség a Közös Célokért, Szlovákiai Magyar Írók Szövetsége. Ezen kívül az MKP javasolta, hogy a Kulturális és Közművelődési Központ (ez a Református Egyház társulása), a Rovás Polgári Társulás, a Gazda Polgári Társulás, a Szőttes, a Jópásztor Alapítvány és a Kortárs Magyar Galériával is bővüljön a kör – a döntés nem az MKP, hanem a magyar kormányszervek kezében van. Berényi József a sajtó rendelkezésére bocsátotta levelezését Potápi Árpád János államtitkárral, mely alátámasztja az elmondottakat. Az odaítélt összegekről sem az MKP dönt, hanem a magyarországi illetékes szervek. Berényi József arra is rámutatott, hogy a napilapban megjelent politikailag motivált cikket egy olyan újságíró írta, amely korábban A. Nagy László (Most-Híd) kisebbségügyi biztos hivatalában dolgozott, abban a hivatalban, amely pl. úgy osztotta a pénzeket, hogy a Szabad Újság 4 ezer eurós támogatásával szemben az Új Szót 100 ezer euróval támogatták.

Ahogy a felsorolásból látható, a híresztelésekkel ellentétben a kiemelt intézmények között ott van a két magyar színház is. A felsorolt intézmények közül csupán a Csemadok az, amely állást foglalt a parlamenti választásokkal kapcsolatban, és az MKP listáját támogatja. A Csemadok ezt saját elhatározásából tette, egyébként 1998 óta ott vannak a Csemadok vezetői az MKP listáján, tehát már akkor is, amikor egységes volt a magyarság politikai képviselete. Ezen kívül a nemzeti stratégiai intézmények közül csak a Pro Civis vezetője van ott az MKP választási listáján.

Miért kerültek napvilágra ezek a dolgok most? A Most-Híd képviselőjelöltjei közül az egyik egy korrupciós botránnyal került összefüggésbe, egy másikat pedig ittas vezetésen értek, így a Most-Hídnak figyelemelterelésre van szüksége, és ebben a hozzá közel álló napilap is segíti.

Az MKP elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy egy olyan napilap vitatja a nemzeti jelentőségű intézmények körét, amely legnagyobb nemzeti ünnepünket, Szent István király napját is mellőzte 2015-ben.

O.N.