popely_gyula

Novák Előd, a Jobbik alelnöke január 27-i budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be a döntést, ahol olyan emberként jellemezte a díjazottat, aki termékeny közéleti és tudományos pályafutása során következetesen képviselte a kisebbségi sorba kényszerített magyarság érdekeit. Popély Gyulát a Felvidék krónikásának nevezte, aki „szorgalmasan kutatta a felvidéki magyarság jogfosztásának 20. századi tragédiáját, s nemzetéhez hű, kiváló tudósként tárja fel a korábban elhallgatott magyar történelmet”.

Felidézte, hogy Popély Gyula a Mečiar-kormány miniszteri rendeletével szembeszegülve magyar nyelven is kiállíttatta az év végi bizonyítványokat a Pozsonyi Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola és Gimnázium igazgatójaként, majd emiatt eltávolították posztjáról.

Novák Előd kitért arra is, hogy az érdemkereszt a Jobbik és szellemi holdudvarának egyetlen elismerése és fontosnak nevezte, hogy arról a Pongátz Gergelyről nevezték el, aki a Jobbik zászlóbontó gyűlésén útjára indította a pártot. „Mi ennek szellemiségében szeretnénk a néppártosodás közben is folytatni az utunkat, hiszen nem tértünk le arról az útról, ami Pongátz Gergely kijelölt számunkra” – hangoztatta a Jobbik alelnöke.

Popély Gyula az ellenzéki párt szombati évértékelő rendezvényén veheti át a Pongrátz Gergely Érdemkeresztet, amelyet minden évben a Jobbik pártalapítványa ítél oda. Ezt kapta meg korábban Bíró András Zsolt antropológus, a Kurultáj főszervezője, Mészáros István, az Új Magyar Gárda főkapitánya, Szaniszló Ferenc újságíró, Csath Magdolna közgazdász és Ángyán József volt államtitkár, egyetemi tanár.

MTI/Fotó: wikipédia