v4-ekAz MKP üdvözli a Visegrádi Együttműködést (V4) alkotó országok kormányfői tegnapi prágai találkozójának eredményeit. A 25 évre visszatekintő együttműködés résztvevői óvtak attól, hogy az Európai Unión belül választóvonalak alakuljanak ki, illetve egyetértettek abban, hogy az EU-nak nyitottnak kell lennie az EU-hoz csatlakozni kívánó országok felé. A tanácskozás fő témája az elhúzódó migránsválság, és különösen a migránsáradat balkáni útvonalával kapcsolatos kérdések voltak. E célból a tanácskozáson részt vett Bulgária és Macedónia miniszterelnöke is.

Az MKP kiemelt szerepet tulajdonít választási programjában a V4-nek, amelyet mára érdemi tartalommal sikerült megtölteni a gazdasági, a védelmi és az energetikai együttműködés terén. Meggyőződésünk, hogy a V4 a BENELUX vagy az északi tagállamok együttműködéséhez hasonlóan legitim regionális szerveződés, és működését a jövőben intenzívebbé kell tenni.

Az MKP külön üdvözli a V4 elszántságát abban, hogy migránskérdéssel kapcsolatban gyors és hatékony megoldást nyújtson arra a helyzetre, hogy Görögország nem teljesíti a schengeni határok védelmével kapcsolatos kötelességeit, és hogy Törökország eddig nem bizonyult megbízható partnernek.

Meggyőződésünk, hogy felelős politikai vezetők a más országok elhibázott migránspolitikájából adódó veszélyeket nem háríthatják saját polgáraikra. Ezzel összhangban az MKP az eddig több mint hetvenezer polgár által támogatott petíciójával arra törekszik, hogy az emberek kiszolgáltatottsága a lehető leggyorsabban megszűnjön.

Mindannyiunk érdeke, hogy a tavasz beálltával a várhatóan újra hatalmassá váló migrációs nyomás kapcsán Európában és idehaza is a felelős politikai vezetők kerüljenek döntési helyzetbe.

Berényi József,
az MKP elnöke