nogradi_oroszokNógrádi György biztonságpolitikai szakértőt az MKP által szervezett érsekújvári fórumon (2016. február 22.) – melyen Berényi József elnökkel vett részt – az európai tanácskozáson emlegetett „orosz veszélyről” is kérdezték.

Nógrádi György leszögezte: Ha én, mint Nyugat, békét akarok, akkor az oroszok tudomására hozom, hogy a Krím orosz marad – nincs az az orosz vezetés, amely erről lemondana. Az ún. Donbasz viszont Ukrajna része (Dnyipropetrovszk, Donyeck és Luhanszk megyék Ukrajnában – szerk.megj.). Ez a felfogás Putyin számára elfogadható.  A rendkívül jó NATO-hírszerzés rendkívül egyszerű oknál fogva nem tudta, hogy az oroszok bemennek Krímbe: az oroszok írógéppel írták a parancsokat, és azokat futárokkal küldték. Néhány évtizedet visszaléptek, ezt műholdról lehallgatni nem tudták.

A nemzetközi konferenciákon hallani, hogy micsoda mocskos dolgot csinál Oroszország Szíriában. Mondtam erre, hogy Asszad ugyan egy zsarnok, de mondjanak a térségben egy vezetőt, aki nem az! A Földközi-tengeren Oroszországnak egyetlen bázisa maradt, ez Szíria. A többi helyről kinyomták. Gorbacsov alatt mindent meg lehetett pénzért venni, az alkoholista Jelcin nem volt megfelelő egy világhatalom vezetésére. Putyin a KGB-ből jött és „mocskos, rohadt, posztkommunista, álliberális, bolsevista stb… ezek zavaró dolgok. A Földközi-tengeren tucatnyi amerikai bázis van, orosz csak egy. Putyin ha kell, emeli a nyugdíjkorhatárt, csökkenti az életszínvonalat, mélyrepülésben a rubel (a hrivnya is), de az alapvető biztonsági igényeket fenntartja, és nem hagyja, hogy visszaszorítsák Oroszországot a 16. századi határokhoz. (on)

Videónk a facebookon itt tekinthető meg.

Tudósításunk a fórumról – itt.