dostal_torveny

Noha mindenki számára nyilvánvaló, hogy a 2010-ben hozott állampolgársági törvény diszkriminatív és alkotmányellenes, a törvény mindmáig érvényben van, és az Alkotmánybíróság sem kívánt érdemben foglalkozni vele.

Az elmúlt 6 év alatt 963 embert fosztottak meg szlovák állampolgárságától ez alapján, de közülük csak 58-an magyarok, akik ellen eredetileg irányult a törvény. 2015-ben aztán a sorozatos kritikák nyomására némileg módosították a törvényt, de csak úgy, hogy azok kérvényezhették újra az elvesztett szlovák állampolgárságuk visszaszerzését, akik egy másik ország állampolgárságának felvételekor életvitelszerűen az adott országban éltek, ahol állandó lakhellyel is rendelkeztek.

Ondrej Dostál a parlament alakuló ülésnapján a Hospodárske novinynak beszélt arról, hogy elsőként az állampolgársági törvényt szeretné megváltoztatni. Bízik ugyanis abban, hogy a Most-Híd kormányra kerülésével ezt sikerül majd elérni. Bugáréknak viszont nem szerepel az oly sokat hangoztatott prioritásaik között a téma, és kérdéses, hogy rögtön konfliktusba keverednek-e a törvényt megalkotó Smerrel és a nem éppen magyarbarátságáról híres SNS-szel.

Bugárnak valószínűleg erre is az lesz a válasza, hogy 6,5%-ban tudják csak megoldani az ügyet. Főleg úgy, hogy a belügyminisztérium új SNS-es államtitkára egyáltalán nem rejti véka alá a magyarokkal szembeni ellenérzéseit. Rudolf Urbanovič Liptószentmiklós polgármestereként több publikációjában is megnyilvánult a magyarokról, egy helyütt például azt írja, hogy mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az MKP autonómiakoncepciója ne valósulhasson meg. Elődjétől, a Most-Híd listáján indult Alexander Slafkovskýtól pedig megkérdezte, hogy ő is magyar-e – írja a Körkép.sk a Denník N alapján.

Forrás: tsák (hnonline.sk, dennikn.sk / Felvidék.Ma)