bardos_gyula_kvEddig több mint 1300 ember veszítette el szlovák állampolgárságát a magyarországi könnyített honosítási törvényre válaszul megszületett ellentörvény miatt. Robert Kaliňák tavalyi rendelkezése értelmében 80-an visszakapták az állampolgárságukat, persze csak a kiváltságosak. Gál Gábor nem akarta elárulni, hogyan szavaz majd a Most-Híd a kérdésben.

Az elmúlt években a Most-Híd egyik fő témájává vált az állampolgársági törvény, amely lehetővé teszi a szlovák állampolgárság elvételét egy másik állampolgárság megszerzése miatt. A módosított törvényt még 2010-ben fogadta el az akkori Fico-kormány. A Most-Híd képviselői akkor megpróbálták a parlamentben és az Alkotmánybíróságon keresztül is visszaállítani az eredeti állapotot. Hiába nevezték antidemokratikusnak az eljárást, 2011-ben, még a Radičová-kormány idején és 2014-ben sem jártak sikerrel: az állampolgárságtól megfosztó paragrafus megszüntetése egyik alkalommal sem kapott parlamenti többséget.

Most, amikor az SaS képviselői, Ondrej Dostál, Martin Poliačik és Peter Osuský gyakorlatilag a Most-Híd 2014-es javaslatával megegyező módosító indítványt terjesztett a parlament elé, előfordulhat, hogy Bugár Béla képviselői sem szavaznak mellette. Csak hogy ne menjenek a jelenlegi koalíciós partnereikkel, a Smerrel és az SNS-szel szembe.

Gál Gábor szerint piszkos trükkről van szó

Dostál még a múlt hét végén nyílt levélben szólította fel a Most-Híd elnökét, Bugár Bélát a javaslatuk támogatására. E levél azonban nem hatotta meg a Most-Híd politikusait, sőt Gál Gábor egyenesen piszkos trükkről beszél. Az SaS képviselője szerinte arra szeretné felhasználni a törvényt, hogy Bugár pártját rossz színben tüntesse fel, mert tudja, hogy az állampolgársági törvény megváltoztatása nem került be az új kormány prioritásai közé. „a kettős állampolgárság kérdése hasonlóképpen, mint a Radičová-kormány idején, nem talált egyezségre a koalíción belül”– jelentette ki korábban a Most-Híd szóvivője, Matej Kováč.

Az SaS-nek Gál azt rója fel, hogy Radičová kormánya idején képtelenek voltak a törvény megváltoztatásához szükséges szavazatokat biztosítani, pedig akkor az a kormány programnyilatkozatának a része volt. A módosítást akkor nem támogatta Igor Matovič, aki akkor az SaS listáján indult, de Radoslav Procházka (akkor még KDH) sem. Az SaS ezt követően kizárta Matovičot a képviselői klubjából. „Mire megy ki akkor a játék? Ha sikert szeretnék aratni, akkor tárgyalok, és nem csinálok olcsó színházat” – vélekedik Gál. „Mi erről nem is tudtunk. Arról, hogy egy ilyen törvényt terjesztenek elő csak a sajtóból értesültünk” – fűzte hozzá a Most-Híd frakcióvezetője.

Nyolcvanhárom ember visszakapta az állampolgárságát

Gálnak meggyőződése, hogy a parlamentben nem megy át a törvénymódosítás, még ha az SaS vagy a teljes Most-Híd-frakció meg is szavazná. Már a tárgyalások során megmutatkozott ugyanis, hogy a Smer és az SNS nem akarják a törvényt megváltoztatni. Anton Hrnko, az SNS alelnöke is azt állítja, hogy pártja számára ezzel kapcsolatban bármilyen változtatás elfogadhatatlan. „Matovič több alkalommal lesöpörte, és nem hiszem, hogy Kotlebáék megszavaznák” – fűzte hozzá Gál. Azt azonban nem akarta elárulni, hogyan szavaz majd a Most-Híd a kérdésben. „Abban majd még megegyezünk, de sohasem támogattuk kölcsönösen a törvényeket – ellenzékben és koalícióban sem – olyan helyzetben, amikor az egyik párt megzsarolta a másikat” – mondta.

Dostál nem tartja megalapozottnak a Most-Híd kifogásait. Azt mondja, az állampolgársági törvény ellen már évek óta küzd, és a jelenlegi módosító indítvány előterjesztése nem célzatos. „Azt vetni a szememre, hogy matovič valaha nem szavazta meg, túlzásnak tűnik. nem szavazta meg Radoslav Procházka sem, Bugár úr jelenlegi koalíciós partnere.”

A törvény életbe lépése óta eltelt nem egészen hat év alatt összesen 1331 ember veszítette el a szlovák állampolgárságát. A legtöbben a cseh állampolgárság megszerzése miatt (403), 312-en a német állampolgárság felvétele miatt, az osztrák miatt 183-an, a brit miatt pedig 136-an. A magyar állampolgárság megszerzése miatt szlovák állampolgárságukat elveszítő emberek száma csak az ötödik helyen van a rangsorban (68).

Robert Kaliňák belügyminiszter az elmúlt kormányzás idején hosszú ideig ígérgette, hogy enyhítik a törvényt. A módosítás időpontját annyiszor elhalasztotta, hogy Bugár Béla már tréfát űzött belőle. „A módosító indítvány olyan, mint colombo felesége – a felügyelő állandóan beszél róla, de még soha senki sem látta” – nyilatkozta akkoriban Bugár.

A minisztérium végül egy enyhítő rendelkezést hozott. Ennek értelmében visszaadható a szlovák állampolgárság azoknak, akiknek állandó lakhelyük van abban az országban, amelynek az állampolgárságát felvették. Így próbálták megtartani az ellentörvény eredeti célját, azaz hogy, a szlovákiai magyarok ne vehessék fel a magyar állampolgárságot. Tavaly februártól 150 ember kérvényezte állampolgársága visszaadását, nyolcvanan ebből vissza is kapták azt. A többségük Csehországban él (56), Magyarországon csak egyetlenegy.

Bárdos: Nem a Smer, hanem Bugár változott meg

A Magyar Közösség Pártja természetesen bírálja a Most-Híd álláspontját, miszerint ebben a kérdésben nem akarnak koalíciós partnereikkel szembemenni. „Ondrej Dostál javaslata alapjában véve megegyezik azzal a javaslattal, amelyet a Most-Hídnak nem sikerült keresztülvinnie a parlamentben” – állítja Bárdos Gyula, akit az MKP lehetséges elnökjelöltei közt tartanak számon. „Bugár Béla a választás előtt azt mondta, hogy nem lép koalícióra a Smerrel, amíg nem változik meg. Valószínűleg szerinte megváltozott a Smer, és lehet, hogy az SNS is. Csak akkor miért nem látni ezt a változást?” “Valójában nem a Smer vagy az SNS változott meg, hanem Bugár Béla” – fűzte hozzá Bárdos.

A Most-Híd azzal védekezik, hogy az új kormányprogramba több kisebbségi intézkedést is sikerült belefoglalni, olyanokat is, amelyet a jobboldali kormányok idején nem. „Például a kisiskolák megmentését, az állami kisebbségi kulturális alap létrehozását és a vasúti feliratok kétnyelvűsítésének megerősítését” – sorolta a Most-Híd szóvivője.

Forrás: Felvidék.Ma/Denník N