gyermek_iskola

Az Európát elárasztó migránsözön árnyékában egyre több ötlet születik annak érdekében, hogyan lehetne a földrészünket sújtó elöregedésnek gátat vetni, és gazdagabb gyermekáldással ellensúlyozni az elnéptelenedő falvainkat, városainkat. Ez a gond sajnos a Kárpát-medencében élő népeket, nemzeteket is sújtja. Nem kivétel ez alól az itt élő magyarság és a felvidéki nemzetrész, amelyet ráadásul az asszimilálódás is egyre inkább fojtogat.

Két „fecske” is érkezett az idén tavasszal, amely erre a gondunkra próbál megoldást találni, legalább is enyhíteni azt. Az egyik a budapesti székhellyel bejegyzésre került Kárpát-medencei Értékmentő Alap (KÉRA), amely Tarnai Tamásnak, a Magyar Suzuki Zrt. Emberi Erőforrás és Támogatások Osztálya igazgatójának ötlete alapján jött létre, aki egyben az alapítvány igények elbírálására hivatott kuratóriumának a tagja is. A másik, mondhatni visszatérő „fecske”, a pozsonyi Posonium Polgári Társulás, amelynek Kisdedlátogató című programja már évek óta megvalósul. Arról, hogy tulajdonképpen mit is jelent a program, az ötlet kivitelezője, a pozsonypüspöki Kubicskó Erzsébet nyugalmazott óvodai igazgatónő beszél.

„Az ötlet, hogy meglátogassuk a környezetünkben azokat a családokat, ahol fél-egyéves korú kisgyermek van, már vagy tíz éve született. Az édesanyáknak virágcsokorral kedveskedünk, a kisgyermekeket pedig megajándékozzuk egy emléklappal és valamilyen kis aprósággal. A látogatások során azután elbeszélgettünk az anyukákkal, azzal a szándékkal is, hogy a figyelmüket az itteni magyar óvodára irányítsuk. Elbeszélgetünk velük arról, miért fontos, hogy a kisgyerek anyanyelvű óvodába járjon, anyanyelvű iskolában tanuljon” – fogalmazott Kubicskó Erzsébet, aki szerint a szülők szívesen veszik ezeket a látogatásokat és tapasztalatai szerint a program mindenképpen pozitív jelentőségű a magyar óvodába-iskolába íratás szempontjából.

„A helyi magyar óvodába járó gyerekeknek jelenleg a 99 százalékát a püspöki magyar tannyelvű iskolába íratják be a szüleik” – veszi át a szót Varga Mária iskolaigazgató, aki szerint nem volt ez mindig így, volt idő, amikor a magyar óvodás gyerekeknek alig a fele vagy annyi sem kezdte meg magyar iskolában a tanulmányait.

„Sokat segített a helyzeten, hogy a két intézmény közös igazgatóság alá került, sokkal több így a lehetőség az együttműködésre és az iskolába való beszoktatásra” – fűzte hozzá Varga Mária. Mint mondta, sok olyan rendezvényünk van, amely során az iskola első, második vagy harmadik osztályos tanulói együttműködnek az ovisokkal, a kiselsősök visszajárnak például az óvodába bábszínházba, koncertekre, de az óvodások is eljárnak az iskolába különböző rendezvényekre, s akkor már ide jönnek értük a szüleik, akik látják, hogyan működik az iskola, közvetlen információkat kapnak a tevékenységéről.

S hogy hol találkozik a Kárpát-medencei Értékmentő Alapítvány tevékenysége a Pozsonypüspöki Óvoda és Alapiskola kisdedlátogató tevékenységével? Az alapítvány a Kárpát-medencei értékek pusztulásának megállításával szemben vette fel a harcot. Azon fáradozik, hogy a jövő nemzedékének megőrizze és továbbörökítse mindazt, amit nemzetünk alkotott a történelemben és hagyományainkban. Elsődleges tevékenysége az értékmentés. És mi lehet nagyobb érték, mint a magyar ajkú gyermekek, nemzetünk sarjai?

Többek közt ezért tartotta az alapítvány fontosnak, hogy első felvidéki adományával – egyre gyarapodó számú kisdedlátogatás kívánva – a Pozsonypüspöki Óvoda és Alapiskola kisdedlátogató tevékenységét támogassa. Az alapítvány adományát Dunajszky Géza, a kuratórium felvidéki tagja adta át Kubicskó Erzsébetnek a Pozsonypüspöki Magyar Tannyelvű Iskolában, ahol a látogatásuk során – április 11-én, a magyar költészet napja alkalmából – éppen versfelolvasást tartotta a gyerekek, s a vendégek tiszteletére is elszavaltak egy verset.

Forrás: Dunajszky Éva, Felvidék.ma