narciszA Rákellenes Liga az idén április 15-én tartja a nárciszok napját. A huszadik évfolyamába lépett országos adománygyűjtés a daganatos betegekért folyik.

Ám az évek során több lett puszta adakozásnál. Minden évben ez az a nap, amikor a sárga nárciszokat kabátunk hajtókájára tűző fiatal önkéntesek eszünkbe juttatják, hogy a rák bármelyik családban és bármikor felütheti a fejét. Nem lehetünk közömbösek azon embertársaink iránt, akik lehet, hogy pont most vívják élethalálharcukat a rettegett kórral szemben.

De a nárciszok napja egyúttal a remény napja is, hiszen az orvostudomány fejlődésének köszönhetően ma már az időben felismert daganatos betegségek viszonylag jól kezelhetők. Az adománygyűjtés lehetővé teszi, hogy a betegségben szenvedők és rászoruló családtagjaik élete egy kicsit könnyebb legyen. A rákgyógyítás a legköltségesebb gyógymódok közé tartozik, hiszen hónapokig, sőt évekig tart. Nagyon sok családot tesz tönkre anyagilag – a lelkiekről nem is beszélve. Az adományokat megelőzési programokra, információs kampányokra és tudományos kutatásra fordítják. A rák elleni küzdelem közös, össztársadalmi ügy, amely összefogást igényel. Beszélni kell róla, hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre és éreztetni kell a benne szenvedőkkel, hogy nincsenek egyedül.

Az utóbbi időben gyanakvóakká váltunk, ha az utcán bármilyen okkal-ürüggyel pénzt kérnek tőlünk. Nem alaptalanul. Valahogy nem vagyunk biztosak abban, hogy adományunk valóban a megfelelő helyre kerül. A nárciszok napján adott euróink azonban biztosan oda kerülnek, ahol nagy szükség van rájuk.

Ne feledjük Teréz anya örök érvényű gondolatát: „Ebben az életben nem tehetünk nagy dolgokat. Csak kis dolgokat tehetünk, nagy szeretettel.”

Forrás: B. Vida Júlia, Felvidék.ma