Moszkva

Első ízben utasította el az orosz alkotmánybíróság az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) egy ítéletének végrehajtását Oroszország szuverenitásának megsértésére hivatkozva – közölte hétfőn a moszkvai testület.

A strasbourgi nemzetközi bírói testületnek az Angulov és Gladkov ügyben még 2013-ban meghozott verdiktje értelmében Moszkvának biztosítania kellene a börtönbüntetésüket töltő elítéltek számára is a választójog gyakorlását. Az orosz alkotmánybíróság szerint az ítélet ellentétes az orosz alaptörvénnyel, ezért annak végrehajtása nem lehetséges.

Az orosz alkotmánybírók döntése szerint az emberi jogi bíróság túllépte hatáskörét, mert az orosz alaptörvény a börtönbüntetésüket töltő elítéltek számára megtiltotta a szavazást, és a strasbourgi testület nem követelhet alkotmánymódosítást Oroszországtól. Határozatuk rámutatott, hogy Oroszország az emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről szóló egyezmény ratifikálásakor nem adta beleegyezését alkotmányának módosításához.

A határozat értelmében az egyezmény nagyobb jogi erővel bír ugyan az oroszországi szövetségi törvényeknél, de az alaptörvénynél nem, és azzal nem is egyenlő. A testület rámutatott, hogy kizárólag a szabadságvesztésre ítéltek nem élhetnek választójogukkal, s az orosz büntető törvénykönyv csaknem teljesen kizárja annak lehetőségét, hogy börtönbe zárják azokat, akik első ízben követtek el enyhe vagy közepes súlyosságú bűncselekményt.
Az orosz alkotmánybíróság szerint az EJEB ítéletét lehetetlen végrehajtani mind a törvényhozás módosítása, mind pedig Szergej Angulov és Vlagyimir Gladkov választójogának helyreállítása szempontjából. A két elítélt a 90-es évek elején kapott egy évtizedet meghaladó szabadságvesztést, és 2004-2005-ben fordult a strasbourgi bírósághoz.

Vlagyimir Putyin orosz elnök december 15-én írta alá azt a törvényt, amelynek értelmében az alkotmánybíróság figyelmen kívül hagyhatja a nemzetközi bíróságok döntéseit. A jogszabály lehetővé teszi a testület számára, hogy végrehajthatatlannak minősítse a nemzetközi törvényszékek döntéseit, közülük is elsősorban az EJEB ítéleteit, ha azok ellentétesek az alkotmánnyal. (mti)