remias

A rendőrség elismeri, hogy a bűncselekmény elkövetése óta eltelt hosszú idő nehezítheti az ügy kivizsgálását.

Korábban már hírt adtunk arról, hogy a rendőrség újraindítja a nyomozást Róbert Remiáš meggyilkolása ügyében. Azt, hogy Remiáš meggyilkolását a Szlovák Titkosszolgálat rendelte meg a maffiánál, már régóta beszélik. Mi több: Mikuláš Černák, az ismert egykori alvilági vezér tavaly megjelent életrajzi könyvében nyíltan ír is erről, kellő bizonyítékok hiányában azonban mindeddig mégsem sikerült lezárni ifjabb Michal Kováč elhurcolásának és az ezzel nyilvánvalóan összefüggésben lévő Remiáš-gyilkosság ügyét. Sokak szerint éppen az 1998-ban kiadott Mečiar-amnesztiák akadályozták meg az ügy következetes kivizsgálását és tisztességes lezárását.

A rendőrségi nyomozó azonban csak abban az esetben foglalkozna a Mečiar-amnesztiák hatásával a Remiáš-gyilkosság tekintetében, ha a kivizsgálás eredményei közvetlen összefüggést mutatnának a szóban forgó amnesztiákkal, jelentette ki Michal Slivka rendőrségi szóvivő.

A szóvivő szerint minden bűncselekményt kivizsgálnak, függetlenül attól, hogy mikor követték el azt. „A régebbi ügyek bizonyítási nehézsége főleg a bizonyítékok biztosításából ered, mivel idővel gyengébbek a tanúk történésekre vonatkozó emléknyomai, így a bizonyítási folyamat nehezebb” – fogalmazott Slivka a TASR hírügynökségnek.

Hektikus kilencvenes évek

Róbert Remiáš meggyilkolása tragikus és feltűnő volt, a kilencvenes évek időszaka Szlovákiában nagyon nehéz és hektikus volt. Ezt már Jozef Holdoš volt rendőrfőnök nyilatkozta a hírügynökségnek, aki szerint sok volt a maffiagyilkosság, a merénylet meg a robbantás abban az időben. Az ezredes szerint mindenesetre feltűnő volt a Károlyfalu felé tartó személygépkocsi felrobbantásának esete. „A helyszínelők kimentek a helyszínre és felvették a szükséges nyomokat. A szakértői véleményt ez esetben, ha jól emlékszem, a hozzám tartozó Bűnügyi Szakértői Intézet készítette, amelyből az következett, ha nem tévedek, hogy a Remiáš úr gépkocsija alatt elhelyezett robbanószerkezet röpítette levegőbe az autót, és okozta ezáltal Remiáš halálát” – emlékezett Holdoš, aki 1995 januárja és 1997 júliusa közt volt rendőrfőnök.

„A Bűnügyi Szakértői Intézet azután a teljes aktát átadta a nyomozónak, mivel a kivizsgálás nem az én jogkörömbe tartozott, hanem a belügyminisztériuméba” – fűzte hozzá Holdoš.

Forrás: DÉ, Felvidék.ma, Fotó: TASR