Szlovákiában a migránsveszélyt és a szélsőjobb térnyerését arra használják, hogy leplezzék a valódi problémákat – nyilatkozta Prágában Milan Kňažko.

A 70 éves színész és korábbi politikus ma már aktívan csak a színházi élettel foglalkozik, ám figyeli a közéleti dolgait is. Most éppen a cseh fővárosban próbálják Shakespeare egyik darabját, itt adott terjedelmes interjút az idnes.cz cseh hírportálnak. Kňažko a választások utáni szlovákiai belpolitikai helyzetről is szólt.

Arra az újságírói felvetésre, hogy Szlovákiáról most az extrémizmus és Marian Kotleba kapcsán beszélnek, leszögezte:

„Ezt is arra használják fel a politikusok arra, hogy hatalomhoz jussanak. Valóban annyira fenyegetnek bennünket a szélsőségesek? Szlovákiában most nyolc százaléknyian vannak, ráadásul a parlamentben is ott ülnek. Önöknél már huzamosabb ideje tíz százalék körül vannak a kommunisták. A fasiszta és a kommunista extrémizmusokra figyelmeztetni kell, és tenni azért, hogy tovább ne erősödjenek. A szélsőség azonban természetes velejárója a demokráciáinak a világon. Az az érv, hogy bennünket jobban veszélyeztetnek, hamis, más fenyeget bennünket.”

Kňažko azt is kifejtette, mire és kire gondol Szlovákia fenyegetettsége alatt:

„Arra a pártra, amely Szlovákiában már harmadik alkalommal kormányoz. Kétséget kizáróan üzletelők álszent csoportjáról van szó, akik lopott szociáldemokrata köpenyben mutatkoznak, mert abban sokkal könnyebben tudnak támogatást szerezni gazdasági érdekeik megvalósítására. Oligarchikus demokrácia vagyunk.”

Kňažko szerint az, hogy a Smeren kívül mások is vannak a kormányban (SNS, Sieť/Háló, Most-Híd), nem segít a helyzeten, és egyelőre semmit sem jelent:

„Azt mondják, 100 napra van szükségük. Ahhoz nem kell 100 nap, hogy végre meginduljon a rablással és a korrupcióval gyanúsítottak felelősségre vonása. Hogy konkrét legyek, egy igazságügyi-, egy közlekedésügyi és egy földművelésügyi miniszter semmin sem változtat. Ha marad a mag, a miniszterelnök, az ügyész, a nem működő bíróság és változatlan rendőrség, nagy perspektívát nem látok. Ezért mondom, hogy ez a nagyobb veszély. A 28 százalék azt mondja, hogy védeni kell bennünket a 8 százaléknyi szélsőségestől. A nyolc százalék még akkor sem veszélyeztetne bennünket, ha militáns egység volna.”

Kňažko szavaira FB-oldalán Igor Matovič, az ellenzéki Egyszerű Emberek és Független Személyiségek – Nova képviselője is felhívta a figyelmet, és a következő szavakkal osztotta meg a Kňažko-interjút

knazko_matovic

“Ezt mondom én is. Nem a 8%-os Kotleba, hanem a 40%-nyi tolvajok tákolmánya veszélyes Szlovákiára. Az extrémizmus a korrupció következménye, ezért először a korrupció ellen harcolókat kell összehozni, nem pedig a Kotleba-ellenes koalíciót, Kiska elnök úr”.

Forrás: korkep.sk