Továbbra is elveszíti szlovák állampolgárságát az a személy, aki felveszi egy másik országét. A Szabadság és Szolidaritás (SaS) által javasolt törvénymódosítást a pozsonyi parlament csütörtökön elutasította.

Az egy fecske - Simon Zsolt - nem csinálhatott nyarat. (Oriskó Norbert képmontázsa)
Az egy fecske – Simon Zsolt – nem csinálhatott nyarat. (Oriskó Norbert képmontázsa)

Az SaS törvénymódosítását a magyar képviselők közül egyedül Simon Zsolt (független, kilépett a Most-Hídból) szavazta meg. A szavazáson 143 képviselő vett részt, de csak 132-et adtak le érvényes voksot. A törvénymódosítást (az alkotmányellenes állampolgársági törvény eltörlését) 27 képviselő támogatta, 61-en ellene szavaztak és 44-en (köztük Cséfalvay Katarína, a Sieť képviselője) pedig tartózkodtak. A Most-Híd teljes frakciója és az OĽaNO-NOVA listán mandátumot szerző Grendel Gábor nem szavazott.

A javaslat a 2010. július 6-a előtti helyzetet állította vissza. A Robert Fico miniszterelnök kormányának kezdeményezésére akkor elfogadott törvénymódosítás alapján, amelyet sokan alkotmányellenesnek tartanak és máig vitatnak, napjainkig mintegy 1330 személy veszítette el szlovák állampolgárságát – derült ki a szlovák belügyminisztérium közelmúltban nyilvánosságra hozott kimutatásából.

Robert Fico akkori kormánya ezen lépésével a magyar Országgyűlésnek a határon túli magyarok könnyített honosításáról, más szóval a kettős állampolgárságáról, szóló döntésére reagált. Nyilvánvaló tehát, hogy egy magyarellenes intézkedésről van szó, amellyel azonban Pozsony az ország minden olyan lakosának ártott, aki ilyen vagy olyan okoknál fogva kettős állampolgár szeretett volna lenni. A kettős állampolgárság kérdése jelenleg csak a szlovák-cseh viszonyban van rendezve, Pozsony és Prága külön megállapodása alapján.

Az SaS javaslata szerint visszaállt volna a 2010. június 16-a előtti jogi állapot, amikor a hatályos alkotmány szerint a szlovák állampolgárságot bárki egyedül saját kérésére veszíthette el.

Forrás: felvidek.ma