Robert Fico (fotó a kormányhivatal honlapjáról)
Robert Fico (fotó a kormányhivatal honlapjáról)

“Ha valaki azt állítja, hogy Szlovákia multikulturális állam akar lenni, akkor azzal megy szembe, ami ennek az országnak a lényege” – jelentette ki a kormányfő a TASR hírügynökséggel készült interjújában. Fico ezúttal is megerősítette, amíg ő vezeti az országot, Szlovákia álláspontja a menekültkvótákkal kapcsolatban változatlanul elutasító marad.

A miniszterelnök szerint a szlovák álláspont helyességét a valóság is alátámasztotta. „Ha látnám, hogy a többi ország, amelyek annyira küzdenek a kvótákért, teljesítik is azokat, akkor a mi álláspontunk sem lenne ennyire szilárd. De ha megnézik, hány embert helyeztek el a menekültkvóták alapján, akkor két hatalmas nullán kívül mást nem látnak” – jelentette ki Fico, aki szerint az ország érdeke a saját hagyományainak megőrzése.

Ezzel összefüggésben megismételte azt a korábbi kijelentését, miszerint nem szeretné, ha Szlovákiában „zárt muzulmán közösség” alakulna ki. „Én nem akarom, hogy néhány tízezer muszlim legyen itt, akik fokozatosan a saját dolgaikat akarják majd érvényre juttatni” – fogalmazott a kormányfő a máltai tapasztalatokra utalva. „Néhányszor már konzultáltam a máltai kormányfővel, aki azt mondta, nem az a gond, hogy a migránsok idejönnek, hanem hogy megváltoztatják az ország jellegét” – mondta Fico hozzáfűzve, „mi pedig nem akarjuk az országunk jellegét megváltoztatni, amely a cirilli-metódi hagyományokon alapszik”.

Forrás: Felvidék.ma

Megjegyzés: A Szlovákiában magyarul megjelenő Új Szó napilap „Bugár: Fico nézete téves” címmel tájékoztatott mai számában. Eszerint Fico koalíciós partnere, Bugár nem tartja szerencsésnek a miniszterelnök kijelentéseit.