Marek Vagovič, az aktuality.sk portál kommentátora mai jegyzetében rámutatott, Robert Kaliňák belügyminiszter már annyira kompromittálódott, hogy távozása még a Smer számára is megváltás volna. Nagy dilemma előtt állnak a koalíciós partnerek is.

bomba
(Illusztrációs fotó: pixabay)

Mint ismeretes, az ellenzék rendkívüli ülést kezdeményez Kaliňák visszahívására. A legújabb botrány az ún. Bašternák-ügy, amelyben gyanús lakásüzletek ügyében állították le a nyomozást, az ellenzék szerint maga a belügyminiszter akadályozza az ügy kivizsgálását.

„A Smer koalíciós partnereiként komoly dilemma előtt áll a Most-Híd és a #Sieť. Fico képviselői Kaliňákot bizonyára nem süllyesztik el. Ha ezt Bugár és Procházka teszi meg, a III. Fico-kormánynak vége. Nyilván rendkívüli választások következnének, melyek szinte bizonyos, hogy eltemetnék a #Sieť pártot és veszélyeztetnék a Most-Hidat is. Ha megtartják Kaliňákot, akkor legkésőbb négy év múlva végeznek a politikában. A legnagyobb botrányokkal összefüggésbe hozható miniszter tolerálásával hozzájárulnak az extrémizmus növekedéséhez. A belügyminiszter időzített bomba. A Smer és a koalíciós partnerei számára is. De míg az előbbinek még van kényelmes időtartaléka, az utóbbiak már most a politikai túlélésükért játszanak. Ennek ellenére Bugár Béla és Radoslav Procházka dilemmája rendkívül egyszerű. Kalináknak be kell fejeznie. Mert az ő játszmájuk már csak arról szól, hogyan távozhatnak a politikából tisztességgel.”írta jegyzetében Marek Vagovič.

Hasonló nézőpontot van a portál másik publicistája, Dag Daniš is, aki Kaliňáknak be kellene fejeznie című kommentárjában így ír: „Miután olyan botrányról van szó, mely Kalinákon kívül Ficóval is összefüggésbe hozható, a miniszter leváltását a koalíciós partnereknek kellene kérniük. Konkrétan a #Sieť-nek és a Most-Hídnak. Természetesen csak politikai önállóságuk esetén.”

Kérdés, mennyire osztja Bugár Béla ezeket a véleményeket. Alig két hete még azt nyilatkozta, hogy  megbízik Kalinákban.

Forrás: -ot-, korkep.sk / aktuality.sk