Ellenzéki kezdeményezésre rendkívüli ülést tartott a szlovák parlament, egyetlen témával: bizalmatlansági indítvány Robert Kaliňák belügyminiszter ellen.

nrsr_belmen
(A Tasr felvétele a parlament mai üléséről. Kaliňák a középső sorban balról a második. A felső sorban egyedül: Bugár Béla)

Az ellenzék szerint Kaliňák védelmezi Ladislav Bašternák vállalkozó adócsalását. A miniszterelnök is érintett az ügyben, ő Bašternák cégétől bérelt lakásban lakik.

Az ülés elején felszólalt Robert Fico miniszterelnök is. Hangsúlyozta, nem ért egyet az indítvánnyal, az ellenzék bizonyítékok nélkül vádol. Hosszan sorolta Kaliňák érdemeit, sikereit, erőfeszítéseit. A témával kapcsolatban semmi konkrétat nem mondott, csalódását fejezte ki, hogy még 100 napot sem adtak kormányának.

Daniel Lipšic (OĽANO) elmondta, a 100 napos moratórium a kormányprogrammal kapcsolatos tevékenységre vonatkozik, nem pedig egy bűntény leplezésére. Felolvasott egy rendőrségi jegyzőkönyvet is, a közlekedési kihágást elkövető Bašternákot ellenőrző rendőrt egy felsőbb telefon próbálta rendreutasítani: „Ő a mi emberünk”.

Igor Matovič (OĽANO) szerint Kaliňák 2000-ben 58 millió koronás gazdasági bűncselekményt követett el, és még 4 évre van szüksége ahhoz, hogy bűne elévüljön. „Ezért jött a politikába, ez az ember behozta a politikába a szicíliai maffia praktikáit” – mondta. Hozzátette, azokat, akik beszállnak ebbe, gazdagon jutalmazzák. Emlékeztetett arra is, hogy Kaliňák nevéhez fűződik Malina Hedvig meghurcoltatása is, a Most-Híd pedig most szemet huny efölött is!

A Bugár Béla vezette Most-Híd ugyanis nem szavazza meg Kaliňák leváltását! „Ha kiderül, hogy a miniszter hibázott, a kormánykoalíciónak más lehetősége is van a miniszter leváltására, minthogy az ellenzékkel szavazzon együtt” – olvasható honlapjukon közzétett állásfoglalásukban.

A kormányképviselők hozzászólásaikban visszautasították Matovič vádjait, felszólalását színháznak minősítették.

Kaliňák most szólal fel. Egy órája tart a beszéd, mindenről. Elhangzott, hogy milyen nagy sikereket ért el Szlovákia, az amerikai vízummentesség, a modern útlevél, migránshelyzet… Az is, hogy számára nem Matovič fontos, hanem a választók, és az összes politikus közül ő kapta a második legtöbb elsőbbségi szavazatot.

Folytatjuk.

Tények.sk, o.n.