Tegnap folyt a parlamentben az ellenzék által kezdeményezett bizalmatlansági eljárás Robert Kaliňák belügyminiszter ellen. Noha egy konkrét adócsalási üggyel kapcsolatban tartották az ülést, nagyon sok minden szóba került, Malina Hedvig is.

Gál Gábor 10 éve még Hedviget védte. Igaz, nagyon rövid ideig. (A szerző felvétele)
Gál Gábor 10 éve még Hedviget védte. Igaz, nagyon rövid ideig. (A szerző felvétele)

A történet 10 éve kezdődött

Malina Hedvig története csaknem 10 éve kezdődött. A nyitrai Konstantin Egyetemen tanulmányokat folytató diáklány tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy vizsgára indulva megtámadták és megverték az utcán, miután magyarul beszélt a telefonján. Hedvig dunaszerdahelyi sajtótájékoztatóját Gál Gábor ügyvéddel tartotta, akik akkor még a Bugár Béla vezette MKP parlamenti képviselője volt. Egy hónap sem telt el, Robert Kaliňák a miniszterelnökkel tartott sajtótájékoztatót, a belügyminiszter bejelentette, a rendőrség leállítja a nyomozást, mert a lány csak kitalálta az egész történetet. Ezt követően Gál Gábor visszavonult a lány védőjének szerepéből, a védelem Roman Kvasnica szlovák ügyvédhez került.

Hedvig következetesen védte igazát. Vádat emeltek ellene hamis tanúzás miatt. Hedvig új ügyvédje a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához. 2010-ben Fico elvesztette a választást, a Radičová-kormány miniszterelnök-helyettese, Rudolf Chmel (Most-Híd!) megkövette Malina Hedviget, a szlovák kormány nyilatkozatban fejezte ki sajnálkozását. 2012-ben jött Fico második kormánya, a vizsgálat folytatódott, Hedvig pszichiátriai kivizsgálásra szóló idézést kapott. 2014. áprilisában újabb vádemeléssel szembesült. 2016. márciusában az ügyvezető igazságügy-miniszter jóváhagyta, hogy a per Magyarországon folytatódhasson. 2016. tavaszán felállt Fico harmadik kormánya, benne a Bugár Béla vezette Most-Híd és a Szlovák Nemzeti Párt is. Hedvig ma háromgyerekes családanya, felvette a magyar állampolgárságot, Győrben él. Az eset részletesen a wikipédián itt olvasható.

És jött a tegnapi nap, mikor Kaliňák az ominózus sajtótájékoztatójával kapcsolatban elmondta, ma ugyanúgy tennének mint 10 évvel ezelőtt:

„(…) Részemről az álláspontunkat világosan elmagyaráztam a Most-Híd képviselőinek is. A sajtótájékoztatóra azért került sor, mert mindenki által, beleértve az ellenzéket is, arra voltunk felszólítva, hogy azt megtartsuk. Ha elolvassák az akkori cikkeket, akkor láthatják, hogy az újságok egyértelműen arról szóltak, hogy Kaliňák miért nem akar ezzel a dologhoz hozzászólni. Nyomás volt, hogy nyilatkozzunk. Hogy ez nem volt szerencsés? Nem tudom. Valószínűleg most is így tennénk, ha a nyomás ugyanolyan lenne, akkor ugyanazt a dolgot csináljuk. Tény, hogy felvetődik a kérdés: szükség volt arra, hogy hét éven legyen sújtva egy ilyen jelentőségű dolog miatt? Úgy gondolom, hogy nem. Gondolom a főügyészség ezért is adta be a kérvényt, az eset mára Magyarországra került.” (Az eredeti szlovák szöveg itt olvasható a parlament honlapján.)

Igor Matovič ellenzéki szlovák képviselő a témával kapcsolatban kimondta:

„Természetesen a Most-Híd esetében nagyon érzékeny a melléfogás Malina Hedviggel kapcsolatban. Ha Robert Kaliňák ismételten állítja, hogy ő nem avatkozott bele a nyomozásba, és azt nem is befolyásolta, valószínűleg nem létezik jobb példa arra, hogy Robert Kaliňák beavatkozott és befolyásolta. Rögtön a botrány után ennek az embernek szüksége volt arra, hogy kamerák elé álljon, valószínűleg azért, hogy az akkori Szlovák Nemzeti Párt hejszlovák választóit megszerezze, szükségét érezte, hogy Malina Hedvigbe rúgjon. Csalónak nevezte, aki mindent kitalált, magát verte meg – és így taposta a jogait a Szlovák köztársaság állampolgárának, aki magyar nemzetiségű. Ma csak sajnálom, hogy a Most-Híd képviselői efölött szemet hunynak, most éppen hátul szórakoznak és azt mondják, nem baj, fő az, hogy most a zsákmánynál vagyunk” (szlovák eredetiben itt).

Matovič kissé alábecsülte a Most-Híd képviselőit, azok nem kezelték „nagyon érzékenyen“ az ügyet. Egyértelműek voltak. Tartózkodhattak volna, vagy nem szavazhattak volna, hiszen a parlamenti játékszabályok szerint csak az igen szavazatok járulnak hozzá. De ők a Kaliňákkal szembeni bizalmatlansági indítványra azt mondták: NEM. Bugár is, Gál is és a többi jelenlévő képviselőjük is.

Hedvig okosan cselekedett, mikor itt hagyta Szlovákiát.

Forrás: Oriskó Norbert / Megjelent: korkep.sk