storckBár Nagy Britannia tegnap megszavazta az Európai Unióból való kilépést, nekünk magyaroknak most ez csak apróhír. A magyar labdarúgó válogatott sikere a franciaországi futball Európa-bajnokságon felülír mindent.

Antall József miniszterelnök több mint két évtizede mondta, lélekben 15 millió magyar miniszterelnöke. Azóta is többen próbálkoztak a 15 millióval, és bár fogyunk, most mintha mégis meglenne. És együtt! Hiszen még Dzsudzsák is az mondja: 15 millióan vagyunk, akkor hogyne! Mert most nem csak a magyarok magyarok. Például Bernd Storck, a jelenkori Legnagyobb Magyar!

Még a Felvidéken magyarul megjelenő Új Szó napilap is mintha „magához térne” a fociláz idején. A mai címlapon ez áll: „Mindent átitat a focisiker / Társadalmi jelenség: együtt, egy nemzetként éljük át a régóta várt magyar sikereket.” Emlékezzünk, ez az a lap, mely tavaly augusztus 20-án ugyanitt, „nemes egyszerűséggel” tudomást sem vett nemzeti ünnepünkről.

A Felvidéken maradva, általában mindenütt nagy az öröm. Kivétel persze van, Bugár Béla, a Most-Híd elnöke közösségi oldalán még semmit sem írt a fociról (a kertről, a pápáról és a brexitről már igen – és ő különben is már megmondta, hogy ha a magyar csapatok játszanak a szlovákokkal, ő bizony a szlovákoknak szurkol), de néhány párttársa már nem bírja visszafogni magát, és élteti a nemzeti tizenegyet! A Szlovák Nemzeti Párttal együtt kormányzó Most-Híd és a nemzet!? Nemrég szavaztak bizalmat annak a belügyminiszternek, aki meghurcoltatta Malina Hedviget. Kánikulai tudathasadás a köbön?

Ám legyen, hajrá magyarok! Jó lenne, ha ez az eufória túlélné az EB-t.

Oriskó Norbert