dalai_lamaOktóber 15-17. között a somorjai At Home Gallery  meghívására Pozsonyba érkezik a dalai láma. A tibetiek szellemi vezetőjének ez lesz a harmadik szlovákiai látogatása.

Tibetet 1950 óta kormányozza Peking. Tendzin Gjaco, a 14. dalai láma a Kína elleni 1959-es tibeti felkelés bukásakor menekült el a szülőföldjéről.

„Világszerte híres előadó, gyakran karizmatikus egyéniségként jellemzik. Ő az első a dalai lámák sorában, aki nyugatra utazott, hogy a buddhista tanításokat hirdesse, és hangsúlyozza az etika és az egyetemes felelősségtudat valamint a vallások közötti párbeszéd fontosságát. 1989-ben neki ítélték a Nobel-békedíjat. Sorban tüntették ki egyetemek és nemzetközi szervezetek elismerő címekkel és díjakkal. 2006-ban például tiszteletbeli kanadai állampolgárságot kapott, 2007. október 7-én pedig az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusi Aranyéremmel tüntette ki. A dalai láma Tibeten kívül több mint százötven tiszteletbeli címet és díjat kapott.” (wikipedia)

A hírek szerint sem Robert Fico kormányfő, sem Andrej Danko nem találkozik a dalai lámával. Andrej Kiska köztársasági elnök viszont igen.

Nem meglepő, 2000-ben sem fogadta őt az akkori miniszterelnök, Mikuláš Dzurinda. Csáky Pál miniszterelnök-helyettes (az MKP akkor volt először kormányon) viszont igen (az alsó képen), 2009-ben pedig ellenzéki politikusként találkozott vele.

csaky_dalai

Tények, on