zsi2

A forradalmak és háborúk hőseinek tiszteletére avattak emlékművet Zsigárdon, az 1956-os magyar forradalom és népfölkelés 60. évfordulóján, 2016. október 23-án.

Az emlékművet Marosvásárhely szülötte, Csizmadia Béla ajándékozta Zsigárd községnek Erdély és Marosvásárhely nevében. A kultúrház előtti téren felállított emlékmű ünnepélyes leleplezésén közel háromszázan jelentek meg. A falubelieken és a környékről érkezett emlékezők mellett marosvásárhelyi vendégek, és a Történelmi Vitézi Rend tagjai is részt vettek az avatáson.

zsi1Az esemény az erdélyi, Magyar Művészetért Díjas Meister Éva verses összeállításával kezdődött. Ezt követően a község polgármestere, Baranyay Alajos üdvözölte a megjelenteket, aki nyitóbeszédében népünk szabadságszeretetéről, az emlékezés fontosságáról, a sorsfordító események zsigárdi vonatkozásairól, és a most felavatott emlékmű jelentőségéről szólt. Csizmadia Béla többek között az emlékmű helyének kiválasztásáról beszélt.

Őt Menyhárt József, az MKP országos elnöke követte, aki közvetlen szavakkal méltatta 1956 jelentőségét, a zsigárdihoz hasonló emlékünnepélyek, valamint a jogokért, a szabad cselekvésért és gondolatért folytatott küzdelmek jelentőségét.

zsi3

Szarvas József Jászai Mari-díjas érdemes művész az 1956-os szabadságharcra való visszaemlékező előadását követően Varga Róbert plébános és Iván István tiszteletes szentelték fel és áldották meg az emlékművet. A koszorúk elhelyezése után Vikidál Gyula előadóművész, az eseményhez illő és méltó előadását láthatták a résztvevők a kultúrház nagytermében. A koncertet követően Takács Gizella, zsigárdi származású festőművész kiállításának megnyitójára került sor az épület kistermében.

(forrás: mkp.sk)