Karaffa Attila, amatőr fotóművész kiállítása a somorjai Városi Művelődési Központban, a Tallós Procházka István előadóteremben november 4-én nyílt meg. A kiállítás címe: Felvidéki szemmel. A kiállítás november 24-ig tekinthető meg reggel 8 és este 8 óra között.

Azt mondják, hogy az igazi barátságok még a gyermekkorban vagy iskoláskorunkban születnek. A felnőttkorban megszülető baráti kötelék létezik de ritka.

katos

Annak, hogy ma itt állok Önök előtt, és eleget teszek megtisztelő feladatomnak, éppen egy felnőttkori baráti kapcsolat az oka.

A megtisztelő feladat pedig az, hogy megnyissam Karaffa Attila – és engedjék meg, hogy azt mondjam „Karaffa Attila barátom“ – amatőr fotóművész kiállítását.

Visszatérve a felnőttkori barátságokra, elmélkednék egy kicsit arról, mi is adhat alapot egy ilyen kötelék kialakulásához.

Közös érdeklődési terület, hasonló gondolkodás, hasonló értékek tisztelete, és még sorolhatnám.

És hogy mi az, ami a mi esetünkben ennek az alapja?

A sport szeretete, a szűkebb szülőföld, Csallóköz és a tágabb otthon, Felvidék szeretete, a tradicionális emberi értékek, de a bátorság és a kíváncsiság is.

Vegyük csak sorba. Attila fotói életképek, nem műtermi fotók.

kato2

Az élete pillanatai, amikor kíváncsian, nyitottan szemlélve a körülötte zajló életet, lenyomja a fényképezőgép indítógombját, és ezzel megörökíti azt, amit ő megél, legyen az foci, utazásai helyszínei vagy emberi találkozások.

Bátorság pedig akkor, amikor fotóit közszemlére téve a lelke nem is kicsi darabját tárja fel nekünk, a nézőknek. A fotó szubjektív, mert a fotós akkor fotóz, amikor a történés őt is megszólítja. Igy óhatalanul felfedi magát.

Attila fotói nemcsak a jó pillanatokról szólnak, de komoly utómunkáról is tanúskodnak. Semmit nem hagy a véletlenre, az árnyék és a fény játékát tökélyre fejleszti.

Hát ez azok a dolgok, amelyek őt és engem összehoztak, hogy sportnyelven fogalmazzak, a közös térfélre.

Engedjék meg, hogy üdvözöljem Önöket annak a Karaffa Attilának a kiállításán, aki egyébként a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen végzett hittantanár, újságírással, fotózással foglalkozik, és a Pázmáneum Polgári Társulás egyik ügyvivője.

Fotósként pedig az az ember, aki meglát és láttat.

Kedves Barátom, sok sikert kívánok a további munkádhoz, köszönöm a somorjaiak és magam nevében is, hogy képeidet elhoztad hozzánk. Önöknek, kedves jelenlevők, pedig felemelő pillanatokat kívánok a képek szemlélése közben.

Elhangzott Somorján, a Városi Művelődési Központ Tallós Procházka István kiállítótermében, 2016. november 4-én, Karaffa Attila: Felvidéki szemmel c. kiállításának megnyitóján.

Forrás: Méry János,  somorja.sk