Donald Trump (Reuters-felvétel)
Donald Trump (Reuters-felvétel)

Szlovákiában Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának elnöke és Bugár Béla, a Most-Híd vezetője, illetve pártjaik is nyilatkoztak az amerikai elnökválasztásról. Előtte és utána is.

Az Új Szó napilap a választások előtt mindkettőjüket megkérdezte: „Trump vagy Clinton?”

bb_mj_usa
http://ujszo.com/online/kozelet/2016/11/07/trump-vagy-clinton-kinek-orulnenek-jobban-ismert-szlovakiai-magyarok

Bugár egyértelműen Clinton mellé sorakozott fel, Trumpról elmondta: „Donald Trump semmi esetre sem olyan ember, akit akár az amerikai elnöki székben, akár Szlovákiában látni szeretnék. ” Menyhárt szerint „ tiszteletben tartjuk a tényt, hogy az Egyesült Államok egy független állam, nem kívánunk belefolyni abba, ami kizárólag a polgáraira tartozik. ” (lásd a képre kattintva az Új Szó honlapján)

Nyilatkozatok a választások másnapján, az eredmények ismeretében:

Az MKP-honlapján: „A választópolgárok Donald Trumpot választották az Amerikai Egyesült Államok 45. elnökévé. Az ország történelmének talán leginkább kiélezett elnökválasztási kampányát követően az amerikai választópolgárok a demokratikus választási szabályok betartásával, magas részvételi arány mellett, egyértelmű felhatalmazást adtak a republikánus jelöltnek az ország vezetésére. Az eredményt még inkább egyértelművé teszi, hogy – jelen állás szerint – az amerikai törvényhozás mindkét házában republikánus többség alakul ki. A Magyar Közösség Pártja gratulál a választási győzelemhez.
A Magyar Közösség Pártja tudatosítja, hogy az elnökválasztás eredményének fogadtatása szerte a világban ellentmondásos. Bízunk benne, hogy az új elnök a kampányzaj elültével mindent megtesz a feszültségek mérsékléséért, és képes lesz megfelelni a tisztségéből eredő kihívásoknak.”

Bugár Béla, a facebook-oldalán: „Teljes mértékben tiszteletben tartjuk az amerikai választók döntését. Szlovákia számára elsősorban az új elnök külpolitikája lesz különösen fontos, tehát az Amerikai Egyesült Államok kapcsolata az EU-val és a NATO-val. Az elkövetkező négy év során kiderül, hogy az újonnan megválasztott amerikai elnök képes lesz-e kilépni a választási kampányát végig kísérő populizmus árnyékából, és képes-e viselni az ezzel járó terheket és felelősséget nemcsak Amerikával, hanem az egész világgal szemben.

Tények.sk