A kanadai Windsorban véget ért a rövidpályás úszó világbajnokság. Ha az éremtáblázatra nézünk, elégedettek lehetünk. Magyarországnak 7 arany jutott, csak az Egyesült Államok úszói hoztak (ők nyolcat) többet.

Hosszú Katinka fb-oldalán ezzel a képpel mondott köszönetet: "Micsoda hét! Köszönöm a rengeteg gratulációt, szurkolást, biztatást! Nagy kihívás volt ez a 6 nap, kimerülten, de nagyon boldogan indulunk haza! Már most alig várom, hogy otthon hazai közönség előtt versenyezzünk a nyáron!!!
Hosszú Katinka fb-oldalán ezzel a képpel mondott köszönetet: „Micsoda hét! Köszönöm a rengeteg gratulációt, szurkolást, biztatást! Nagy kihívás volt ez a 6 nap, kimerülten, de nagyon boldogan indulunk haza! Már most alig várom, hogy otthon hazai közönség előtt versenyezzünk a nyáron!!!

Az aranyérmek számát tekintve Magyarország a második (az oroszok 6 arannyal a harmadikok), az összes érmet figyelembe véve pedig az ausztrálokkal megosztva a 4–5. helyen zártunk (USA – 29 érem, Japán – 16, Oroszország – 14, Magyarország és Ausztrália – 11). Összesen 22 ország sportolói álltak fel a dobogóra – a nemzetközi úszószövetség (FINA) 176 tagállama közül.

Statisztikailag tehát az égvilágon semmi gond a világbajnoksággal! Vagy mégis?

Közösségi oldalunkon figyelemmel követtük az eseményeket, olvasóink kifejezték örömüket, de többen odabökték, mi lenne, ha kivennénk a magyarok közül Hosszú Katinkát? Hol állnánk akkor?

Ismert, a magyar úszófenomén nyerte az összes magyar aranyat (hetet), ezüstöt (kettőt), a többiek összesen összehoztak két bronzot (Bernek Péter és Verrasztó Dávid jóvoltából). A magyar csapat 15 fős volt. De láttuk, hogy milyen sok fiatal tehetségünk van, akik közül többen a döntőbe is bejutottak.  Mondják, a mai versenyeken már nagyon sok dolog a fejben dől el. Jó, ha az ifjak szokják a világversenyek légkörét. Windsor erre remek alkalom volt.

Hosszú Katinkát természetesen nem kell és nem is lehet kivenni Magyarország úszói közül. Mondják, a zseni 1 százalék tehetség, 99 százalék kemény munka. Hosszú Katinkát fel kellett fedezni, és fel kellett futtatni – ezt Magyarország tette. Tény, a „gyémánttá csiszolás” már Hosszú Katinka edzőjének (és férjének) a munkája. És persze mindenek előtt az IRON LADY-é!

Talány, hogy mik Shane Tusup tervei… Az úszásfajták közül Katinka most világelső vegyesen, háton és pillangón. Az, hogy három számot is úszott gyorson, valamint eredetileg benevezett 200 méter mellre is, azt is sejtetik, hogy talán egy női abszolút szupersztár lehet születőben. Ez már Katinkáék útja.

Magyarországon véget ért a Gyárfás vezette úszószövetség és a Hosszú Katinka közötti vita. Katinka itt is győzött, kialakulhat végre egy olyan légkör, melyben valamennyi úszó, edző és szakember örömmel dolgozik. Jövő júliusban Magyarország rendezi a vizes világbajnokságot, a windsori tapasztalatokat győzelmekre kell váltani – de már nem csak Hosszú Katinkával.

Tények (on)