Bugár Béla már nem csak a Robert Kaliňák körül kialakult védhetetlen botrány első számú védelmezőjévé állt elő, újabban újdonsült barátját, a házelnök Andrej Dankót is a szárnyai alá kell vennie.

Történt ugyanis, hogy Andrej Danko és Richard Sulík, az ellenzék „legerősebb“ pártjának elnöke randit adott egymásnak – ahogy ők mondják – semleges területen, az ausztriai Hainburg nevű kisváros egyik kávézójában. Mert Danko szerint vannak dolgok, amit csak egy jó kávé mellett lehet megbeszélni…

Miután Danko a hétvégén elkottyintotta a titkot, Sulík begőzölt, és a közösségi hálón kitálalt. Elmondta, hogy Danko kezdeményezte a találkozót, amelyen legfőképpen azt firtatta, mit szólnának Sulíkék az előrehozott parlamenti választásokhoz. Most azon folyik a harc, ki tud ebből a nyilvánvalóan nem a legjobbkor kipattant ügyből több pozitívumot kihozni magának.
Az adok-kapokba Bugár Béla is beszállt, aki nem hiszi el Sulíknak, hogy a házelnökkel való novemberi találkozót, amelynek a fent említettek képezték a témáját, Andrej Danko kezdeményezte volna.

Bugár azt állítja, magától Dankótól már korábban is tudott a szóban forgó találkozóról, de azt Sulík kezdeményezte, nem pedig Danko. Bugár azt is állítja, arról viszont semmit sem tud, miről is folyt kettejük közt a beszélgetés, mert – mint mondta – nem érdeklődte meg. Logikus, hiszen bárki találkozhat bárkivel, csak éppen tudatosítania kell, hogy kivel találkozik – fűzte még hozzá Bugár.

Matovičcsal például azért kell vigyázni, mert az egyszerűen feljátssza a beszélgetéseket. Sulík meg abból él, hogy kikotyogja a négyszemközti találkozókon elhangzottakat. De Bugár szerint ha valakinek félnivalója van az előrehozott választásoktól vagy egy új politikai párt születésétől, akkor az éppen az SaS Sulíkkal az élen, merthogy szerinte a legtöbb szavazatot éppen a liberálisok veszítenék ezzel. A Most-Híd elnöke szerint ugyanis, ha létrejön is a Progresszív Szlovákia, akkor annak Sulík ama választóit van esélye elcsalogatni, akik csak azért szavaztak rá, mert más választásuk nem volt.

Bugár Béla példával is élt Sulík szavahihetőségét illetően. Azt állítja, a parlamenti választások után Lucia Žitňanskával együtt találkozott vele és Jana Kiššovával. Azt mondja, a kiegyenlített költségvetésről beszélgettek, de Sulík ellenezte azt, mivel nem lett volna miből osztogatnia. Most meg a legnagyobb kritikusa annak, hogy a kormánykoalíciónak nem sikerült a kiegyenlített költségvetést elérnie. Bugár szerint ez azt jelenti, hogy teljesen más mércével mér másokat, mint saját magát.

A liberális párt képviselői, Richard Sulík pártelnök és alelnökei, Jana Kiššová, Ľubomír Galko és Jozef Mihál sajtóközleményükben azt állítják, nem igaz, hogy a Most-Híd képviselőivel való választások utáni tárgyalásokon a Szabadság és Szolidaritás Pártjának kifogásai lettek volna a kiegyenlített költségvetés mihamarabbi elérését illetően. „Bugár Béla eme gyerekes hazugságán csak mosolyogni lehet” – áll a liberálisok közleményében, amely szerint a Most-Híd elnöke sajnos már nemcsak a Smerben lévő tolvajokat védelmezi, hanem az SNS elnökének, Andrej Dankónak is a védelmére kényszerül, aki Robert Fico háta mögül azt szondázza, legerősebb ellenzéki pártként hogyan viszonyulna az SaS a kormány felbomlásához és az előrehozott parlamenti választásokhoz. A liberális képviselők még azt is megüzenték Bugárnak és Dankónak, ha nem tetszik nekik a kormánykoalíció, minden kifogása ellenére az SaS hajlandó velük egy Smer nélküli kormányról tárgyalni. Persze, csak „az ország érdekében”.

Nos, bizonyára ezt a csontot egy darabig rágni fogja még a média is, de a dolgok lényegét tekintve majdnem mindegy, ki kezdeményezte az ominózus találkozót Danko és Sulík között. Sokkal érdekesebb lesz viszont figyelemmel követni azt, mit szól mindehhez majd első felhördülése után Robert Fico, a legerősebb kormánypárt elnöke. Közte és Danko közt ugyanis egy ideje forr már a levegő, nyilvánvaló, hogy Ficónak nem tetszenek Andrej Danko miniszterelnökségről szövögetett álmai sem. Ha kenyértörésre kerülne sor, Bugár Béla sem lesz könnyű helyzetben: újdonsült barátja ambícióit támogassa inkább, vagy a már gyengülő, de még mindig erőskezű Robert Ficót, aki nemrégiben pártja közgyűlésén azt is fontosnak tartotta kinyilatkozni, hogy közös kormányzásuk több sima koalíciós együttműködésnél.

Forrás: D.É. Felvidék.ma