Felvidék. Szobrot állítottak az első magyar felelős kormány miniszterelnökének, gróf németújvári Batthyány Lajosnak Komáromban az Európa-udvar szoborparkjában. A hagyományok szerint minden évben december 16-án, a neves építész, Kós Károly születésnapján adnak át egy-egy új művet.

(Fotó: Szalai Erika)

Benedek György szobrászművész alkotását Prokai Gabor művészettörténész méltatta a szoboravatáson, amelyen elmondta, a szoborpark és a szobrok állítása az emlékezet megőrzésének fontos része. A városszépítő és városvédő Palatinus Polgári Társulás által életrehívott hagyomány szerint az Európa-udvar létrehozása óta évente egy-egy új szoborral gazdagodik a Komárom patinás belvárosában található Európa-udvar. A köztéri szobrok megalkotását felvidéki és magyarországi önkormányzatok, civil szervezetek és magánszemélyek támogatják minden alkalommal.

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hősei – Széchenyi István és Kossuth Lajos – mellett a vértanú államférfi, Batthyány egész alakos bronzszobrát a tervek szerint a közeljövőben Görgey Artúr szobra követi majd.

Forrás: Szalai Erika, Felvidék.ma