Visszapillantó: Visszatérünk a mečiarizmusba? Peter Schultz, az egyik legismertebb véleményformáló publicista Bugár Béla példáján is rámutatott a szlovák politika jelenségeire.

A beszélgetés a .Týždeň szlovák közéleti lap kassai fórumán zajlott 2016. november 20-án Peter Schutz, Eugen Korda, Martin Hanus és Michal Magušin között. Az egész, mintegy 100-perces eszmecsere videófelvétele megtekinthető itt. 35 perc elteltével Bugár Béla kerül a középpontba. Shutz emlékeztetett rá:

  • Bugár 20 éven át megbízható politikus volt. A legszimpatikusabb a szlovákok számára. Az, aki életében nem hazudna! Ma viszont? Nevetséges, ha azt nézzük, mit beszél ma Bašternákról, Kaliňákról. Béla a szlovák politika legjobb karikatúrája. És ezt Fico csinálta belőle!

Mint ismeretes, tavaly parlamenti választás volt Szlovákiában. A Bugár Béla vezette Most-Híd a Robert Fico kormányzása leváltásának szándékával kampányolt, a választás után viszont kormányra lépett vele – mégpedig úgy, hogy a Szlovák Nemzeti Párt (ennek volt elnöke korábban Ján Slota!) is kormánytényezővé vált, a belügyminiszteri tárcát pedig az a Robert Kaliňák vezeti, aki azt tette Malina Hedvig meghurcolása idején is. A 3. Fico-kormány még egy éve sincs hivatalában, közülük kiemelkedik az ún. Bašternák-ügy, az ellenzék folyamatosan korrupcióval vádolja a kormányt, a belügyminiszter és a kormányfő lemondását követeli. (szerk.megj.)

Tények.sk, on