Január elsejétől Málta vette át az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. A szigetország EU csatlakozása óta először töltheti be a hat hónapon át tartó elnöki tisztséget. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke január 11-én, a máltai fővárosban, Vallettában hivatalosan is megnyitotta az elnökségi félévet.

A máltai elnökség programjának középpontjában többek között a migráció, a biztonság és az egységes piac áll. Meghatározó eleme továbbá a társadalmi integráció, a szomszédságpolitika és a tengerekre vonatkozó kérdések megoldása. Az elnökségi trió tagjai 2017 első félévében Szlovákia, Málta és Észtország.

Az elnökség – Szlovákiához hasonlóan –a migráció mielőbbi megoldására fókuszál. Célja a dublini rendszer átalakítása, valamint egy közös, működőképes menekültügyi ügynökség felállítása. A soros elnökség a jövőben arra törekszik majd, hogy megállapodásra jusson a főbb afrikai migrációs származási és tranzitországokkal annak érdekében, hogy közös megoldást találjon a menekültválság kezelésére.

A máltai vezetés a biztonság megerősítése érdekében fokozni kívánja az Európai Unió tagállamai közötti együttműködést, valamint a határvédelmet. Az elnökség idején fontos helyet kap továbbá az egységes piac bővítésének és mélyítésének kérdése, illetve a kis- és középvállalkozások támogatása.

A tavalyi elnökség során Szlovákia fő prioritásai közé tartozott a menekültválság és az egyre inkább kibontakozó terrorizmus okozta biztonsági problémák megoldása. Ennek következtében megerősödött a határvédelem és a parti őrség annak érdekében, hogy megfékezze az illegális bevándorlást. A máltai elnökség célja továbbfejleszteni az előző félév során elért eredményeket.

Az elnökségi félév megnyitása

Az elnökségi félév nyitóeseményére január 11-én került sor, amikor is az Európai Unió vezetői a máltai fővárosba utaztak, hogy egyeztessék az elnökség idei prioritásait.

Donald Tusk nyitóbeszédében elmondta, hogy a következő elnökségi félévben számos új kihívással kell szembenézni, főleg a Brexit és a migrációs válság következményeit emelte ki. Az Európai Tanács elnöke kihangsúlyozta az európai kultúra és identitás megőrzésének fontosságát, amelynek gyökerei a Mediterráneumba nyúlnak vissza. Véleménye szerint Málta az a szimbolikus horgony, amely stabilizálni tudja az európai kontinenst.

„Az elkövetkező hat hónap során Rómában ünnepeljük majd a Szerződés létrejöttének hatvanadik évfordulóját, a Brexitre irányuló eljárás pedig hivatalosan is kezdetét veszi. A tavaszi időszak komoly megmérettetés lesz az EU egésze számára a migráció tekintetében, különösen ami a Földközi-tenger középső térségében húzódó útvonalat illeti” – emelte ki Donald Tusk.

Az Európai Bizottság elnöke szintén kulcsfontosságúnak tartja a menekültválság megoldását, éppen ezért közösen kíván fellépni a határ- és parti őrizet megerősítésében. „Bízom benne, hogy Málta további előrelépéseket fog tenni a migrációval kapcsolatban” – jelentette ki a vallettai sajtótájékoztatón Jean-Claude Juncker.

A máltai elnökség június 30-én ér véget, majd az év második felében Észtország látja el az elnöki teendőket, ugyanis az Egyesült Királyság lemondott a 2017 második félévében esedékes soros elnökségéről.

(MTI, Felvidék.ma)