Emlékeznek arra, hogyan dicsekedett Robert Fico azzal, hogy a kormánya államosította „SPP anyácskánkat”? – teszi fel a kérdést az Aktuality.sk portálon Dag Daniš kommentátor, aki cikkében azt elemezgeti, miként lopják szét az országot az oligarchák.

Egy Bugár-álarcos férfi a Matovič által szervezett tüntetésen (fotó:Aktuality.sk) – Felvidék.ma

A kommentátor szerint már akkor világos volt, hogy a Szlovák Gázműveket nem az állam uralja majd, hanem az oligarchák, no meg azok emberei. „Mára ez a gyanú beigazolódott, mégpedig eléggé csúnya módon. A Szlovák Gázművek (SPP) igazgatótanácsában ugyanis az állami részvényes képviseletében megjelent Szalay János vállalkozó” – írja Daniš.

Igen, ugyanaz a Szalay János, aki húsz évvel ezelőtt a Szlovák Hitelbank vezetésében ült, véletlenül éppen akkor, amikor azt szétlopkodták.  De szerepelt a neve az Általános Hitelbank (VÚB) partnercégében, a Konsult Realban is – véletlenül itt és éppen akkor, amikor azt szétmutyizták.  Mindkét esetben milliárdos csalásokról volt szó a „vállalkozók” által uralt félig állami tulajdonban lévő bankokban, melyek ügyében a rendőrség is vizsgálódott.

Bugár és az ő emberei

Tavaly novembertől Szalay vállalkozó képviseli az államot a Szlovák Gázművekben. Hivatalosan a smeres gazdasági miniszter jelölte a posztra, nem hivatalosan pedig állítólag a Most-Híd koalíciós partner. „És teljesen nem hivatalosan akár Világi Oszkár nagyvállalkozó (a Slovnaft vezetője és a Mol energetikai konszern igazgatótanácsának tagja) képviselőjének is tűnhet, aki évekig a Bugár-vezette MKP háttérembere volt” – írja Daniš.

Szalay Világi több társaságában is tevékenykedett, sőt, a Bugár pártjához és támogatóihoz köthető cégekben is. Ez lehet a legfőbb oka, miért választott az „állam” képviselőjének egy olyan vállalkozót, aki csaknem negyven cégben is érdekelt, és aki a múltban képtelen volt megakadályozni a Szlovák Hitelbank, vagy az Általános Hitelbank milliárdos szétlopkodását.

A Szlovák Hitelbank botránya

A Szlovák Hitelbankot felháborító módon akkor lopkodták szét, amikor Marián Jančošek és František Hodorovský irányítása alá került. A bank magas kockázatú hiteleket fizetett ki közvetlenül a részvényeseinek, illetőleg azok cégeinek.

A bankból ily módon több mint kétmilliárd korona „tűnt el”, mígnem végül csődgondnokság alá került, az ügyfeleit az állami Betétvédelmi Alapnak kellett kifizetnie. Az ügyet a rendőrség is vizsgálta.

Szalay János abban az időben (1997-2000) a Szlovák Hitelbank igazgatótanácsi tagja volt. Emellett azokban a cégekben is szerepelt a neve, amelyeket a bank pénzelt.

Azt az időszakot, amikor a félig állami tulajdonban lévő bankokból a részvényesek és a menedzsment több milliárd koronát „vettek ki” a cégeik számára, az aranyásók korának nevezik. „A teljes számla, amit nekünk, adófizető polgároknak kellett megfizetnünk, 100 milliárd koronára rúgott. Ennyit kellett az elpusztított bankokba belecsörgedeztetni az újraélesztésükhöz” – fogalmaz a kommentátor.

A Konsult Real-ügy

A Szlovák Hitelbankhoz hasonlóan a félig állami tulajdonban lévő Általános Hitelbankot szintén szétmutyizták akkoriban. A bank több mint kétmilliárd koronát öntött a Konsult Real cégbe, megint csak magas kockázatú hitelek egész sorozatán keresztül.

Amikor a Konsult Real céget csődeljárás fenyegette, a vagyonát 750 millió koronáért a hozzá közelálló Strategia Servis nevű cégre íratta, a nyomozók és az akkori belügyminiszter, Vladimír Palko szerint több mint kétmilliárd koronás kárt okozva ezzel az országnak.

És Szalay akkor éppen a Konsult Real felügyelőtanácsában ült, és egyúttal… igen, jól gondolják, a Strategia Servis felügyelőtanácsában is. Mindennek tetejébe ráadásul az Általános Hitelbank igazgatótanácsában is.

Ha érdekelné önöket, miként végződött a nyomozás, inkább ne is kérdezzék. Leállították az ügyészség közbelépésére. A Szlovák Hitelbank esetében Kováčik ügyész szüntette meg a büntetőeljárást, az Általános Hitelbank esetében pedig Dobroslav Trnka akkori főügyész.

Mint általában, csak a károk ismertek, a bűnösök nem. Ha mindent összevetünk, megállapíthatjuk, hogy a Szlovák Hitelbank és az Általános Hitelbank szétmutyizása csak ebben a két esetben több mint 4 milliárd koronás kárt okozott az államnak. Ugyanannak az államnak, amelyet ma a Szlovák Gázművekben Szalay János képvisel…

„Ezt a jelenséget – Ficóval, Bugárral és Dankóval együtt – hívhatjuk „erős államnak”. Az egyik legerősebbnek” – írja az Aktuality.sk

A kérdés most már csak az, hogy megismétlődik-e a korábban jól bevált forgatókönyv…

Forrás: (Aktuality.sk/Felvidék.ma)