Nádszeg (Galántai járás) templomának Szent István a védőszentje. A község lakói örülnének, ha államalapító királyunk iránti tiszteletüket egy méltó szobor is jelezné.

Az önkormányzat képviselő-testülete és a Nádszegi Szent István Király Polgári Társulás közadakozásból szeretné megvalósítani a szoborállítást.

Nádszegen ugyan áll egy betonból készült Szent István-szobor, ám sokan úgy vélik, hogy az nem méltó nagy királyunkhoz.

Az új szobor elkészítésére Smídt Róbert szőgyéni fafaragó művészt kérjük fel – tájékoztatta a Felvidék.ma-t Szarka Gyula Kossuth-díjas művész, szintén nádszegi lakos, aki kezdeményezője volt a szoborállításnak. Mint mondta, a monumentális, több mint négy méter magas szobor felállításához háromezer euróra van szükség. A templomban és a templom honlapján is megtekinthető az impozáns emlékmű makettje.

Smídt Róbert alkotásai számos felvidéki településen megtalálhatók, többek között ő készítette a komáromi és a zsigárdi Trianon-emlékműveket, a peredi Esterházy-emlékoszlopot, az udvardi Magyar kaput, de találkozunk alkotásaival például Deákiban, Nagymácsédon, Kisgyarmaton, Kürtön, Köbölkúton, Szőgyénben, Zsitvabesenyőn, de szobrai állnak Magyarországon is. Bízunk abban, hogy hamarosan a nádszegi Szent István-szobrot szintén teljes pompájában láthatjuk. Hozzájárulást a templomban elhelyezett urnába, vagy a Nádszegi Szent István Király Polgári Társulás számlájára utalva lehet eljuttatni 2017. április 30-ig. Számlaszám: SK72 0900 0000 0050 5226 1555

Forrás: GFelvidék.ma, on