Igazán mulatságos, amikor a szlovák belpolitikai élet legszennyesebb lotyója azon sopánkodik, hogy nincs, aki elvigye őt a magyar bálba. Ez a Most-Híd vegyespárttal a Magyar Állandó Értekezletek környékén szokott megtörténni rendszeresen, ám Menyhárt József MKP-elnök legutóbbi vizitje Orbán Viktornál ugyanazokat a tüneteket váltotta ki a sok használattól már jócskán leharcolt szervezetből.

(Fotó: markiza.sk – Felvidék.ma)

A vegyespárt továbbra is rendkívül rosszul éli meg, hogy a magyar miniszterelnök csak az MKP vezetőjével hajlandó szóba állni, a kormánypárt pedig csak az MKP-t tekinti tárgyalópartnernek, ha a felvidéki magyarság ügyéről van szó.

„A Fidesz úgy döntött, hogy nem veszi figyelembe azt az új helyzetet, ami a Most-Híd párt létrejöttével kialakult a szlovák politika színpadán” – szól a legutóbbi vegyespárti sirám Menyhárt budapesti látogatására reagálva. Pedig éppen ezt teszi a Fidesz: csakis arra az „új” helyzetre reagál, amely Bugár Béla és társai 2009-es színvallásával előállt. 2016 márciusa – a Smerrel és az SNS-szel való összefekvés – után pedig nemhogy egy magyar kormánypárt, de egy magára valamit adó facebook-csoport sem mozdulna rá egy ilyen lejáratott társaságra.

A szög azonban természetesen ott bújik ki igazán a zsákból, ahol az efféléknél szokott: a jó öreg „föníciai találmánynál”. A Most-Híd ugyanis nem nézi jó szemmel a magyar kormány által kilátásba helyezett támogatásokat, mondván, ezzel a Fidesz a szlovákiai politikai ringbe lép.

Mindent értünk. Mi sem természetesebb, mint hogy a magyar kormány által a felvidéki kistérségek gazdaságfejlesztésére szánt több tízmillárd forintos támogatási program – a magyar közösség megmaradásának egyik pilléreként – súlyosan sérti a szlovák nemzetállami törekvéseket. És ezt Robert Fico legbevállalósabb szajhái igazán nem hagyhatják szó nélkül…

Forrás: Szűcs Dániel, Felvidék.ma