Ferenc pápa azzal hibáztatta Európát, hogy „öngyilkosságot” követ el, ha lezárja a határait az ideérkező migránsok előtt, és elítélte a feltételeket azokban a létesítményekben, amelyekben ezeket a személyeket tartják.

(fotó: zdf-blog)

Való igaz, hogy olyan civilizáció vagyunk, amely abbahagyta a gyerekek nemzését, egyúttal bezárjuk a kapukat a migránsok előtt. Ezt öngyilkosságnak hívják” – jelentette ki a pápa a Róma központjában celebrált miséje után.

Ferenc pápa nagyra értékelte azoknak az országoknak a „nagylelkűségét”, amelyek első vonalban kénytelenek a migránsáradattal szembesülni, mint például Olaszország és Görögország, bírálta továbbá azokat a „nemzetközi egyezményeket”, amelyek védekeznek a migránsok egész Európában való szétosztásával szemben. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy a Lampedusa vagy Leszbosz szigetekhez hasonlóan, ahol a migránsok kikötnek, az északabbra fekvő régiók is nagylelkűek lesznek. „Ha Olaszországban minden település befogadna két migránst, lenne hely mindenki számára” – fogalmazott a pápa.

Ferenc pápa a hétvégén különleges misét tartott a Róma közepén található folyami szigeten, amelyet az újkori keresztény mártírok emlékének szentelt. Homíliájában azonban eltért az előkészített beszédtől, miközben egy menekülttel s a három gyerekével való találkozásáról beszélt a görögországi Leszbosz szigetén lévő menekülttáborban megvalósított tavalyi látogatása alkalmával. Az a férfi akkor azt mondta a pápának, hogy ő muzulmán, a felesége azonban keresztény volt, akit a szeme láttára gyilkoltak meg a „terroristák”, amikor megtagadta, hogy eldobja a keresztjét. Ferenc pápa szerint az ilyen menekülteket olyan létesítményekben tartják fogva, amelyek a túlzsúfoltságukra való tekintettel olyanok, mint a „koncentrációs táborok”.

Forrás: SITA/Felvidék.ma, DE