A Magyar Közösség Pártja és a Most-Híd vezetői ma Pozsonyban, az MKP székházában tárgyaltak az ősszel esedékes megyei választásokkal kapcsolatban, majd a két pártelnök, Menyhárt József és Bugár Béla tartottak sajtótájékoztatót.

Menyhárt József és Bugár Béla a sajtótájékoztatón (a szerző felvétele)

A tárgyalásról külön cikkben tudósítottunk, most inkább a pártelnöki megnyilvánulásokra szorítkozunk. Látszódott, Bugár Bélában ott lüktetnek-élnek máig is a régi sérelmek. Az árulózás időszakára saját maga tekintett vissza, önként, rögtön beszéde elején. Tette ezt annak ellenére, hogy Menyhárt József MKP-elnök már a tavaly év végén tartott dunaszerdahelyi Magyar-Magyar Párbeszéden leszögezte, az árulózás már a múlté.

Mint ismeretes, Bugár Béla 2007-ben elvesztette az elnökválasztást Csáky Pállal szemben, ezt követően kilépett a pártból és néhány társával együtt megalapította a Most-Hidat. A politikai megosztottságot követően az MKP nem jutott be a szlovák parlamentbe, az önkormányzati, a megyei és az európai parlamenti választásokon azonban mindig az MKP ért el jobb eredményt.

A sajtótájékoztatón a pártelnökök a megyei választásokat túllépő kérdésekkel is szembesültek, a Körkép portál például Orbán Viktor magyar miniszterelnök azon mondatának véleményezését kérte, hogy „Az MKP a mi partnerünk, mivel a vegyes párt oldódást, a magyar párt megmaradást jelent”. Bugár elkezdte tételesen sorolni pártja eredményeit, majd hozzátette: „Ha ez a feloldódás, akkor valószínűleg valaki nem jól tanult azon az egyetemen, melyet ma éppen be akar záratni”.

A Most-Híd bizonyára meglepetten tapasztalta, hogy az MKP olyan tárgyalópartnernek bizonyult, amely ultimátumokkal, feltételekkel nem vezethető félre. Az erőviszonyok pedig ha lassan is, de változnak. A tárgyalás napján a Polis tette közzé közvélemény-kutatási adatait, miszerint a Most-Híd 5,3%-on áll, az MKP támogatottsága pedig 5,1%. Vagyis az a bizonyos „feloldódás” már a Most-Hídon belül is elkezdődhetett. Erre mondja a népi bölcselet: ami késik, nem múlik!

Forrás: Oriskó Norbert, Felvidék.ma