A magyar labdarúgó-válogatott a franciák felett aratott 3-2-es győzelemmel kezdte szereplését a Horvátországban zajló U17-es Európa-bajnokságon.

Csoboth Kevin (szemben) két gólt pakolt a franciák hálójába (Fotó: mlsz.hu)

Szélesi Zoltán szövetségi edző együttese a B csoport első fordulójában a selejtezősorozatot négy győzelemmel és két döntetlennel veretlenül záró franciákkal találkozott, ráadásul egyik legjobbja, a sérülés miatt kieső Szoboszlai Dominikot nélkülözve.

Az első félidőben a csoport esélyesének tartott francia együttes irányította a mérkőzést, játékosai többször kerültek helyzetbe, de vezető góljukat csak az első félidő hajrájában szerezték. Előnyüket viszont nem sokáig tudták megtartani: a Benficában pallérozódó Csoboth Kevin találatával még a szünet előtt egyenlítettek a magyarok.

A második felvonás magyar góllal indult: a francia védelem határozatlanságát Csoboth használta ki. A hátrányba kerülő franciák ismét támadásba lendültek, esélyük is adódott az egyenlítésre, ám Bencze Márk révén a magyar előny nőtt kettőre. A több bravúrt bemutató Ásványi Balázs kapus vezérletével a magyar válogatott a folytatásban állta az egyre kevésbé meggyőző és intenzív francia rohamokat. Az ellenfél a duplázó Amine Gouiri büntetőből szerzett találatával ugyan szépített a hosszabbításban, de az egyenlítésre már nem maradt ideje.

„Elsősorban az erős csapategységnek köszönhetjük a franciák elleni sikert. Működött a taktikánk, szép támadásokat vezettünk, gólokat lőttünk. Játékban azért voltak hibáink, ezt jelzi, hogy a franciáknak sok helyzetük volt, így Ásványi Balázs nagy védései is kellettek a győzelemhez. Rászolgáltunk a sikerre, de nem szabad elszállni, hiszen még semmi sem dőlt el, két fontos meccs vár ránk a csoportban” – értékelt Szélesi a magyar szövetség honlapján.

A négy csoportból az első kettő jut a negyeddöntőbe, onnantól egyenes kieséses rendszerben folytatódik a torna. Az Eb öt legjobbja részt vehet októberben az U17-es világbajnokságon.

B csoport, 1. forduló:
Magyarország-Franciaország 3-2 (1-1)
————————————
gól: Csoboth (37., 41.), Bencze (52.), illetve Gouiri (36., 84., utóbbit 11-esből)

A csoport másik szerdai mérkőzésén:
Skócia – Feröer-szigetek 2-0 (0-0)

A további program:
2. forduló (május 6.):
Franciaország – Feröer-szigetek, Zapresic 12.00
Magyarország-Skócia, Zágráb 16.00

3. forduló (május 9.):
Franciaország-Skócia, Nagygorica 16.00
Magyarország – Feröer-szigetek, Zágráb 16.00