Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a Martfeszt visszajáró közkedvelt vendégei közé tartozik. Ezúttal „Lehet utánam csinálni” címmel tartott fórumot, mely „ti bármit kérdezhettek, és amire tudok, válaszolok” alapon működött.

Az előadásnak ezúttal nem volt vezérfonala. Az első kérdéscsokrot a narrátori teendőket ellátó Cziprusz Zoltán tette fel Nógrádi Györgynek, majd a válaszadást követően jött a közönség, és 80 percen át szünet nélkül folyt a „kérdezz-felelek” a teltházas rendezvényen. Szinte a világ minden szeglete előkerült. A következőkben a teljesség igénye nélkül tekintünk vissza néhány témakörre, hozzájuk fűzve Nógrádi György meglátásait.

Trump, USA – Ritka eset, hogy az amerikai elnökválasztás két esélyes jelöltje közül az egyik sem alkalmas az elnöki tisztség betöltésére. Azért voltak gyengébbek is Trumpnál, Nógrádi közéjük sorolja például Ronald Reagan kétszeres amerikai elnököt is. Kennedyt viszont nagyon szerette. Az amerikai elnökök általában ígéreteik 70%-át teljesítik. Az USA-ban ma már az újszülöttek több mint fele színes bőrű, és ez 1-2 generáción belül az egész lakosságra nézve érvényes lesz. Az USA nagyhatalmi pozíciójához nagyban hozzájárul a hírszerzésben elfoglalt fölényük.

Németország – Szeptemberben lesznek a választások, Martin Schulz esélytelen arra, hogy kancellár legyen. Igaz, hogy több nyelven beszél, jó szónok, egy német kancellártól azért elvárható, hogy ne csak nyolc általános iskolai osztálya legyen. Így Merkel vezeti majd továbbra is az országot, és már előre bejelentette, hogy utoljára. A német kancellárok azonban általában bukással fejezik be pályafutásukat… Magyarország számára Németország a legfontosabb európai partner, jobb nekünk, ha Merkel győz, ugyanis Schulz számára az amerikaiak és lengyelek mellett éppen a magyarok jelentik a legnagyobb „gondot”.

Magyarország –úgy néz ki, hogy a jövő évi országgyűlési választások után is marad a mostani kormány. De 10 hónap alatt ebben a rohanó világban még sok minden történhet. A közeledő évforduló ellenére azonban Trianon nem jár le, a békeszerződéseket nem meghatározott időre kötik, és azok általában a következő békekötésig érvényben maradnak.

Visegrádi Négyek – fő problémájuk, hogy nincs tőkéjük. Az országok közötti egyetértést a migránshelyzetre adott válaszok hozták meg.

Migránsok – Európa esélyei a schengeni határok védelme és a gazdasági migránsok visszaküldése.

Ukrajna jövője – katasztrofális.  Az oroszokkal szembeni konfliktust a számok tükrében is látni kell. Ukrajna 83-szor kisebb Oroszországnál. „Ha az oroszok holnap Kijevben akarnak reggelizni, megtehetik”. Elég, ha Krímre gondolunk, amit az oroszok úgy választottak le Ukrajnáról, ahogyan ezt a Nyugat tette Koszovóval. És nem fognak lemondani róla! A rossz gazdasági helyzet okán gazdasági menekültek tömegei indulhatnak el Ukrajnából!

Orosz gondok, dilemmák – azokból is van bőven, ilyen például az alig lakott Szibéria jövője. Putyin népszerűsége egyébként a Krím visszafoglalásában rejlik.

A pénz hatalma – ma az emberiség 1%-át adó leggazdagabbaknak több a vagyonuk, mint a világ szegényebb népességének 50%-a! Az oroszok elleni európai embargó nagy nyertesei az amerikaiak.

Világháborús veszélyek – egyetért azzal a nézetettel, hogy ilyen veszélyt a két Kórea közötti helyzet, valamint az Irán–Izrael konfliktus jelent.

Nagy a pofám! – Nógrádi elmondta, az érettségiről kidobták, a honvédségnél bíróság elé cibálták, mert „nagy a pofája”.  Bár a világ országai nagy többségében már járt, Észak-Kóreába nem menne, mert ott valószínűleg kivégeznék.

A fórum végén Nógrádi sikerkönyveiért álltak sorba az érdeklődők.

O.N. (forrás: felvidek.ma)