Ki a magyarságot képviselő 10 legfontosabb személy? Tértől és időtől függetlenül…  A Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) által a „Tamási Áron kutatási program” keretében végzett felmérés eredményeiről elsőként a Martosi Szabadegyetem hallgatósága kaphatott áttekintést.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet kutatási programjának bemutatója a Martosi Szabadegyetemen (Fotó: O.N.)

Bali János, az NSKI kutatási, stratégiai és koordinációs igazgatója tájékoztatott a kutatásról, a reprezentatív felmérés keretében 1800 magyarországi polgárt kérdeztek meg a nemzeti összetartozásról és annak megítéléséről. A számos kérdés között szerepelt az is, hogy „Ki a magyarságot képviselő 10 legfontosabb személy?” A válaszadók tértől és időtől függetlenül írhattak be neveket. Bali elmondta, „világpremier” van a Martosi Szabadegyetemen, erről még korábban nem tájékoztatták a nyilvánosságot.

Szász Jenőnek, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökének kérésére Bali János a sorrendet is ismertette: 1. Orbán Viktor, 2. Kossuth Lajos, 3. Széchenyi István, 4. Petőfi Sándor, 5. Áder János, 6. Deák Ferenc, 7. Puskás Ferenc, 8. Tőkés László, 9. Szent István király, 10. Hosszú Katinka.

Duray Miklós felvidéki politikus és közíró ezzel kapcsolatban megjegyezte, nem vitatja a felsorolt személyek értékeit, ám a sorrend kialakulásában fontos szerepe van a médiának, ugyanis egy ilyen kérdés kapcsán a válaszokat befolyásolja az is, hogy kiknek a nevét hallják az emberek a legtöbbször.

A múlt héten tartott Martosi Szabadegyetem történéseire azért tértünk vissza, mert holnap kezdődik a Budapesten és a Balatonon megrendezésre kerülő vizes világbajnokság. A magyarok pedig várják az aranyakat, és elsősorban Hosszú Katinkától – aki ha hozza szokásos formáját, egy legközelebbi megkérdezés alkalmával még előbb is kerülhet ezen a listán.

Oriskó Norbert, Tények.sk