Ezek még a budapesti érmek (fotó: Hosszú Katinka-fb)

Nem sokat pihent a budapesti vizes vb után Hosszú Katinka, mert a világ-kupa versenyek elindultak. Előbb Moszkvába utazott, most Berlinben van.

Mint ismeretes, „versenyenként már csak 4 egyéni számban indulhat.

Berlin, 1. nap – 1 úszás, 1 arany

Augusztus 6-án Hosszú Katinka saját, 4:19.46 perces világcsúcsához közeli idővel, 4:19.82-vel nyerte a 400 méteres vegyesúszást a rövidpályás világkupa-sorozat második állomásának első napján Berlinben.

A másik magyar résztvevő, a pénzdíjas vk-szériában ezúttal debütáló Kozma Dominik 100 méter gyorson kétszer is megjavította az országos rekordot.

A 25 méteres medencében zajló németországi viadal honlapja szerint Hosszúnak csupán az óra volt az ellenfele, s végül – 36 századmásodperccel maradva el élete eddigi legjobbjától – világkupa-rekorddal nyert. A második helyezett, amúgy legerősebb európai vetélytársnak számító spanyol Mireia Belmonte csaknem három másodperccel később ért célba, mint a nagymedencében háromszoros olimpiai, hétszeres világbajnok magyar klasszis.

Berlinben élete első rövidpályás világkupa-indulását két országos csúccsal ünnepelte Kozma Dominik: az első számú hazai sprinter a 100 méter délelőtti selejtezőjében Takács Krisztián 47.31-es rekordját adta át a múltnak, majd a délutáni döntőben már saját friss legjobbját vitte még lejjebb, 46.93-ról 46.50 másodpercre. Ez a fináléban a negyedik helyhez volt elég.

Visszatekintés: Moszkvai mérleg – 3 arany, 1 ezüst

Augusztus 4-én már csak 200 méter vegyesen volt érdekelt. A magyar világrekorder (2:01.86 p) az esélyeknek megfelelően magabiztosan nyert 2:04.76 perces idővel, az ezüstérmes ausztrál klasszisra, Emily Seebohmra is csaknem három másodpercet verve rá.

Az első napi moszkvai „termés” (Fotó: HK-fb)

Augusztus 3-án Hosszú Katinka két arany- és egy ezüstérmet nyert a rövidpályás úszó világkupa-sorozat moszkvai állomásának nyitónapján. A vasárnap zárult budapesti világbajnokságot követően a háromszoros olimpiai és immár hétszeres világbajnok Hosszú szerdán 100 méter háton (55.65 másodperc) magabiztosan, míg 100 méter vegyesen nagy csatában (57.02 mp) győzött. 200 méter pillangón, ahol a táv közel háromnegyedéig vezetett, másodikként csapott célba (2:05.36 perc) a táv vb-ezüstérmese, a német Franziska Hentke mögött.

Az MTI nyomán