A nagyszombati (Felvidék) Zene Házának falán csütörtök délután leleplezték Kodály Zoltán emléktábláját. A rendezvényen Berényi József megyei alelnök is szólt az ünnepség résztvevőihez.

Fotó: (Oriskó Norbert)

Az MKP politikusa felszólalásában örömét fejezte ki, hogy Galánta után Nagyszombatban is méltó emléket kap Kodály Zoltán, aki nem csak nagy zeneszerző volt, hanem kiváló ember is. Olyan, aki ma is összeköti az embereket. Emlékeztetett arra a történetre is, amikor a Rákosi-korszakban Kodályt és művésztársait felkérték, hogy új Himnuszt írjon, ám ők ezt visszautasították.

Tibor Mikuš megyefőnök beszédében emlékeztetett arra, hogy Kodály ifjúkorában Nagyszombatban is élt. Mint mondta, a világhírű zeneszerző emléktáblájának avatására Józsa Mónikának, a Kodály Zoltán Kórus karnagyának kezdeményezése után került sor.

Az emléktábla kétnyelvű, magyarul és szlovákul is olvasható a szöveg: „KODÁLY ZOLTÁN 1882-1967. / A VILÁGHÍRŰ ZENESZERZŐ, ZENEPEDAGÓGUS ÉS NÉPZENEKUTATÓ A NAGYSZOMBATI ÉRSEKI FŐGIMNÁZIUM DIÁKJA VOLT 1892-1900 KÖZÖTT”

Berényi József Nagyszombaton mondott beszéde ugyancsak két nyelven hangzott el. Az egész beszéd itt tekinthető meg. Forrás: (on) / mkp.sk