Cristiano Ronaldo, a Real Madrid klasszisa is éveken keresztül népszerűsítette mezén azt a bwin sportfogadó irodát, mely ma már Szlovákiából „simán” nem elérhető. (Fotó: Thewallpaper.com)

Szlovákiában 2017. január elsején lépett érvénybe a hazárdjátékokról szóló törvény, mely a külföldi sportfogadó irodákra is vonatkozik. A blokkolás már megkezdődött.

A nyár folyamán az állami szervek megjelentették –  és azóta is folyamatosan frissítik – azon honlapok jegyzékét, amelyeknek nincs Szlovákiára szóló licencük. Nagy nevek szerepelnek közöttük, többek között a bwin.com és a bet365.com  is. Ha valaki ezeket az oldalakat próbálja Szlovákiából elérni, a képernyőn megjelenik az értesítés, hogy azok hozzáférhetőségét bírósági döntés alapján blokkolták. A lista nemcsak a sportfogadó irodák nevét tartalmazza, hanem azok bankszámláit is, így a bírósági döntést követően sor kerülhet a banki átutalások blokkolására is. Magyarország egyébként korábban lépett a külföldi sportirodákkal szemben, mint Szlovákia. Szlovákiában négy vállalatnak van engedélye: a Niké, Fortuna, Tipsport és a DOXXbet sportfogadási irodáknak.

Mit tehetnek az érintett sportfogadók, s elsősorban azok, akiknek pénzük van a letiltott irodáknál? Ha „nem tiltó” országból próbálják elérni a letiltott oldalakat, ezt gond nélkül megtehetik, de léteznek olyan megoldások is, hogy otthonról is megkerülhető a tiltás. Az esetleges nyeremény átutalása a fogadóirodák nagy részénél külföldi (nem tiltott) bankszámlára is kérhető.

stavkovekancelarie.com oldal tájékoztat, hogy noha a szlovák pénzügyminisztérium azt ajánlja, a sportfogadók ne játsszanak a tiltott oldalakon, mivel nem tudja garantálni fogyasztóvédelmi jogaikat, ezt a védelmet korábban sem biztosította. Néhány fogadóiroda úgynevezett alternatív internetcímek bevezetésével is próbálja segíteni honlapja elérését, ám valószínűleg azok is fokozatosan tiltólistára kerülnek. Az említett oldal a külföldi irodáknál való sportfogadás jogi kérdéseivel is foglalkozik.

Ha van Opera-böngészőnk (ingyenesen letölthető, magyar felület is fut rajta), ott pár kattintással elérhető a „kiblokkolás”, mégpedig így: a főmenüből kiválasztjuk a „Beállítások” (ide az Alt+P billentyűk lenyomásával is eljuthatunk) menüpontot, ezen belül válasszuk ki az „Adatvédelem és biztonság” almenüpontot, majd itt engedélyezzük a „VPN” -t (virtuális magánhálózat), azaz legyen „kipipálva” a VPN engedélyezése lehetőség.

Ami az adatok biztonságát illeti, a sportfogadas.org figyelmeztet arra, hogy „abból induljunk ki, hogy egyik módszer sem biztonságos. A direkt elérés sem az, ezért alkalmaz minden fogadóiroda, kaszinó, pókeroldal titkosítást a belépés után.” (…)az iroda webcíme előtt mindig legyen ott a https:// és a lakat.”

Jó lenne, ha az EU parlamentje szabályozná ezt a kérdést, mert ismét azzal szembesülünk, hogy az Európai Unió országaiban különbözőek az internetezők lehetőségei.

Forrás: Oriskó Norbert, Felvidék.ma