Menyhárt József MKP-elnök is szónoka volt annak a pozsonyi megemlékezésnek, melyet a jobbközép ellenzéki pártok szerveztek az 1989-es rendszerváltó „bársonyos forradalom” évfordulóján.

Menyhárt József beszél az ellenzéki megemlékezésen (Fotó: MKP)

A „Változást kezdünk, 2020” mottóval szervezett megemlékezés egyértelműen jelzi az ellenzéki pártok azon törekvését, hogy a legközelebbi parlamenti választásokon leváltsák a jelenlegi Smer, Most-Híd és Szlovák Nemzeti Párt alkotta kormányt. Pozsony főterén főleg ellenzéki pártvezetők és frissen megválasztott jobbközép pártokhoz tartozó megyefőnökök szóltak a több ezres tömeghez.

A Magyar Közösség Pártjának elnökét, Menyhárt Józsefet az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OĽANO) vezetője, Igor Matovič kérte a pódiumra.

Jó estét, Pozsony!

Menyhárt József három nyelven köszöntötte az emlékezőket, szlovákul, magyarul és németül. Emlékeztetett arra, hogy 28 évvel ezelőtt a szlovákok és a magyarok ugyanazon cél mellett álltak itt, megváltoztatni a rendszert. Rámutatott, hogy ez tulajdonképpen sikerült is, bár néhány dolog nem fejeződött be. „Most ismét itt állunk. Magyarok és szlovákok, szlovákok és magyarok ugyanazzal a céllal: lecserélni azt a kormányt, mely árt nekünk, nem jelent számunkra jövőt, és sokban hasonlít az 1989 novembere előttire. Örülök, hogy a demokratikus ellenzék képviselői tudatosítják, hogy a változáshoz együttműködésre van szükség. De nem a Bugár-fajta együttműködésre!”.

Az MKP elnöke elmondta, hogy a megyei választások is megmutatták, hogy ez ellenzéki pártok a barikád ugyanazon oldalán állnak. Konkrét pártokat is megnevezett, az MKP-t, az SaS-t, az OĽANO-t, az OKS-t. „Az MKP elnökeként állok önök előtt, és tolmácsolom választópolgáraink véleményét: Beszélhetünk más nyelven, bizonyos dolgokban különbözhetünk, de a lényeg az, hogy a szabadság és a szülőföld ugyanazt jelenti számunkra, mint az önök számára.” Hozzátette, hogy ezen értékekhez vagyunk lojálisak, és ezért közös érdek az összefogás a jelenlegi kormány leváltására.

Menyhárt József Igor Matovičcsal (Fotó: MKP)
Itt az ideje Fico távozásának

Az ellenzéki megemlékezésnek két magyar szónoka volt, a szervezők Simon Zsolt független képviselőt is meghívták. Az ex-Most-Hidas honatyát érdekes felvezetéssel szólították színpadra: „egy olyan pártból jött, amely azt hangoztatta, hogy a karakter dönt… egy mégis akadt, és így már nincs ott”. Simon beszédében hangsúlyozta, hogy otthon vagyunk, és itt is akarunk élni. Felhívta a figyelmet a jobbra való változtatásra irányuló akarat kitartásának fontosságára. „Itt az ideje Fico távozásának” – mondta.