2017. november 15-én zajlott a dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Gimnáziumban a József Attila-emlékverseny, amelyet a költőfejedelem halálának 80. évfordulója alkalmából hirdetett meg az iskola.

Nagy örömünkre 18 csapat jelentkezett be a versenybe, amely a diákok kreativitását is próbára tette. A verseny első, levelező fordulójában az egyes csapatoknak illusztrációt kellett készíteniük egy József Attila-vershez (a versenyzők a Mikor az uccán átment a kedves, A város peremén és A Dunánál c. költeményekhez készíthettek illusztrációt). Nagyon szép pályamunkák érkeztek, az illusztrációkból faliújság készült, így a verseny résztvevői és a kísérő pedagógusok is megcsodálhatták az egyes pályamunkákat.

A vetélkedőt Szabó Mária, a gimnázium magyar nyelvi tantárgybizottságának elnöke nyitotta meg és vezette.

A József Attila-emlékverseny következő feladata egy tudáspróba volt, amelynek során a versenyzők tanúbizonyságot tettek arról, hogy ismerik a 20. század egyik legnagyobb költőjének életét és életművét. A versenyre a diákok József Attila verseiből, József Jolán: József Attila élete című könyvéből és az Így élt József Attila kötetből készültek. Mivel a versenyben az egyes alap-és középiskolák négytagú csapatai mérték össze tudásukat, lázas csapatmunka zajlott a tudáspróba írása közben.

A következő versenyfeladat során minden csapat egy tagja előadott egy József Attila-verset. Nagy élmény volt hallgatni a csodálatos költeményeket, amelyek között ismert és kevésbé ismert versek hangzottak el, köztük a Gyermekké tettél, a Hét napja, a Majd megöregszel, a Mikor az uccán átment a kedves. Szívet-lelket gyönyörködtető szavalatokban volt részünk…

A vetélkedő utolsó versenyszáma egy énekelt vers előadása volt. Nagy várakozás előzte meg az egyes produkciókat, a csapatok hangszerkísérettel vagy anélkül mutatták be az általuk betanult dallamokat. Volt, aki hegedült, szintetizátoron játszott, a tanulók triangulummal, csörgőkkel tették színesebbé az előadást. Elhangzott a Tiszta szívvel,a Bolyongok, a Rejtelmek, a Kertész leszek, Áldalak búval, vigalommal, a Születésnapomra és más megzenésített versek is. Remek koncertet hallhattunk a József Attila-versekből.

A zsűrinek nem volt könnyű feladata, hiszen tehetséges diákok színvonalas előadását kellett értékelnie. Végül megszületett a döntés. Az alapiskolák kategóriájában az 1. helyen a bősi Amade László Alapiskola (felkészítő tanár: Kovács Judit), a 2. helyen a vásárúti József Attila Alapiskola (felkészítő tanár: Tóth Mónika), a 3. helyen pedig a dunaszerdahelyi Kodály Zoltán Alapiskola (felkészítő tanár: Fodor Mária)csapata végzett.

A középiskolások kategóriájában az 1. helyet a Vámbéry Ármin Gimnázium IV. B osztálya (felkészítő tanár: Kiss Ágota), a 2. helyet (mindössze 1 ponttal kevesebbet gyűjtve – szerk.megj.) a Vámbéry Ármin Gimnázium IV. A osztálya (felkészítő tanár: Szabó Mária), a 3. helyet a Neratovice Téri Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola (felkészítő tanár: Takács Zsuzsanna) csapata szerezte meg. A versenyt a zsűri elnöke, Cződör Henrietta értékelte, elmondta, hogy minden diák gazdagodott a felkészülés és a verseny során, tudást, hatalmas ismeretanyagot szereztek a versenyen részt vevő tanulók. Minden csapat emléklapot kapott. A helyezetteknek az oklevelet és az értékes könyvutalványt az iskola igazgatója, Dr. Zirig Ferenc adta át.

Tartalmas napot töltöttünk együtt, a tanulók és a kísérő pedagógusok is élményekkel gazdagodva tértek haza. A versenyt hagyományteremtő szándékkal szerveztük meg, vagyis jövőre szeretnénk ismét találkozni a versenyzőkkel egy más témakörben megrendezett irodalmi-művészeti vetélkedő során. Tisztelet József Attila emlékének és életművének…

Szabó Mária, a Vámbéry Ármin Gimnázium tanára

Forrás: hirek.sk