Az utóbbi napok fejleményei láttán közösségünkből többen is feltették a kérdést: Matovičcsal akar indulni az MKP? Nem. A Magyar Közösség Pártjának feladata, hogy a magyarságot összefogva, erős felhatalmazással lépje át az 5%-os küszöböt. Nagyon szépen köszönjük Igor Matovič felajánlását és támogatását, ám nekünk a saját utunkat kell járnunk.

Menyhárt József MKP-elnök fb-jegyzete

Nyitottnak kell lennünk ugyanakkor a szlovák jobboldal irányába. A magyar közösség partnerei a jobboldali pártok voltak a múltban is, velük együtt tudunk a jövőben eredményeket elérni. Másokra nem számíthatunk, nélkülük viszont nem megy. Ahhoz, hogy eredményeket érjünk el, először meg kell értetnünk velük a szempontjainkat, problémáinkat, vízióinkat.

A romlott és korrupt Fico-kormány leváltását célul kitűző jobboldal sokszereplős, ám pártjai számára magyar oldalról csak mi vagyunk partnerek. Az Egyszerű Emberek, illetve az SaS közeledése azt mutatja, ők is tisztán látják: a magyarok nélkül nem lehet kormányváltás, ebben pedig az MKP megbízható társ.

A választásokig még sok idő van hátra, feladatunk, hogy a Fico fejét követelő Matovičcsal és társaival megértessük: ránk csak akkor számíthatnak, ha a magyarság megmaradását szolgáló intézkedéseket is támogatni tudják. Minket nem csak a korrupt Fico és Kaliňák bosszant, hanem az is, ahogy a pozsonyi kormányok Dél-Szlovákiát és a magyarságot kezelik. Ezen is változtatni kell, enélkül nincs együttműködés. Az együttműködés viszont párbeszéddel kezdődik, ehhez fontosak Matovič gesztusai.

A jövő elkezdődött, várjuk és alkotjuk a folytatást!

Menyhárt József 

Megj. A szerző a felvidéki Magyar Közösség Pártjának elnöke

Forrás: Menyhárt József fb-oldala