(Illusztrációs fotó, pixabay)

Szlovákiában vannak olyan járások, amelyekben egyetlen méternyi vasúti sínt sem fektettek le. Ilyen a Nagykürtösi járás is, amely az ország legelmaradottabb járásainak egyike. A Pro Minoritate átfogó kutatása szerint azonban a a régió számára kitörési pont lehet a mezőgazdaság fejlesztése.

A Nagykürtösi járás Szlovákia legelmaradottabb járásai közé tartozik, ennek oka a nyilvántartott munkanélküliek magas aránya. A munkanélküliségi arány 2013 – 2015. december 31. időszakban 24,4% és 18,5% között mozgott, míg ugyanebben az időszakban a szlovákiai átlagos munkanélküliségi arány 13,5% és 10,6% közti volt.

2015. december 31-én a járásban 44 489 lakost számláltak. Nemzetiségi és etnikai szempont alapján a járást a vegyesen lakott régiók közé soroljuk. A statisztikai hivatal 2015. december 31-i adatai szerint túlsúlyban van a szlovák nemzetiség (66%), ezt a magyar nemzetiség követi (24%), majd a roma (1%) és a többi nemzetiség (9%).
Nagykürtösnek lehetősége van a mezőgazdaság fejlesztésére, amely felhasználhatja a természeti forrásokat és a járás termékeit (szőlő, gyümölcs, zöldség, tej, hús). A járásnak nagy a potenciálja a mezőgazdasági és faipari hulladék értékesítésében és megújuló alternatív energiák előállításában. A járásban a kreatív iparban működő cégek is képviselve vannak erős piaci potenciállal és fejlődési lehetőségekkel.

A mezőgazdasági termelés főleg a sűrűn vetett gabonafélékre, olajnövényekre és technikai növényekre összpontosul. Ezek termesztésére megfelelőek az éghajlati viszonyok.

A járásban jók a feltételek a gyümölcs- és zöldségtermesztésre.

A Nagykürtösi járásban 2015-ben 52 488 ha mezőgazdasági terület volt, ebből 31 043 ha szántóföld, 1 897 ha szőlő, 1 256 ha kert és zöldségültetvény. Az állandóan fűvel borított területek nagysága 17 926 ha és 26 205 ha területet erdők fednek be. Nem elenyésző a rétek és legelők mennyisége sem, amelyek nem kellőképpen vannak kihasználva különösen szarvasmarha tenyésztésre. A járásnak nagy a potenciálja az állattenyésztés terén. A nagy mezőgazdasági üzemeken kívül fejlődnek a kis, családi jellegű farmok. A Nagykürtösi járás a közép-szlovákiai szőlőtermelő vidék része, 25 szőlőtermelő falu tartozik a Kiskői bortermelő térségbe, ami 37 %-át teszi ki a közép-szlovákiai szőlőtermelő területnek. Nagykürtösnek jó előfeltételei vannak a szőlészet és idegenforgalom együttműködésében, ahol jó lehetőségek nyílnak munkahelyek létesítésére.

A Pro Minoritate polgári társulás felméri a kormány által legelmaradottabbnak nyilvánított régiók gazdasági helyzetét. Az ősz folyamán egy kérdőíves vizsgálatot foganatosított, melynek feldolgozása jelenleg is zajlik. A vizsgálat eredményeiből, saját kutatásaiból, és egyéb, nyilvánosan elérhető adatbázisokból vett eredmények összesítésével helyi akcióterveket próbál kidolgozni, amelyek reflektálnak a régió problémáira.

A kutatást a Bethlen Gábor Alap támogatja.