Csallóköznádasdon megmutatkozott, milyen is az, ha az emberek odafigyelnek környezetünkre, illetve annak védelmére. Zsúfolásig megtelt hétfő este a kultúrház, amely a tiszta csallóközi vízre fókuszáló lakossági fórumnak adott helyet.

A fórum szervezői és előadói (fotó: Oriksó Norbert)

A rendezvény előzménye, hogy december közepén atrazin jelenlétét mutatták ki néhány csallóközi település vizében, amely miatt a közegészségügyi hivatal vízivási tilalmat rendelt el Csallóköznádason, Dercsikán és Bakán. Ez természetesen aggodalmat okozott nemcsak az érintett régióban, hanem mindazoknál, akik tudatosítják, hogy a csallóközi ivóvízkészlet kincs.

A lakossági fórumot Mészáros Krisztina szervezte és vezette, aki először Csallóköznádasd polgármesterének, Bóna Zsuzsának adott szót, aki jó hírről tájékoztatott, miszerint megengedhetjük a csapokat, a víz iható mindhárom településen. A társszervező Gašpar Mária rámutatott, most újra alkalom kínálkozik arra, hogy nyíltan beszéljünk a problémákról, és orvosként is tájékoztatott az esetleges egészségügyi következményekről. Sebő László, a Nyugat-szlovákiai Vízművek Dunaszerdahelyi Kirendeltségnek igazgatója elmondta, komoly, megbízható műszerekkel mérik és tisztítják a vizet, nagy odafigyeléssel kezelik a kialakult problémát, és semmit sem akarnak eltitkolni. Krascsenits Zoltán független szakértő megerősítette, hogy az atrazin jelenlétével kapcsolatosan mért értékek nem adnak okot pánikra. Paxián Erik a fenntartható mezőgazdaságról és az intenzív mezőgazdaság lehetőségeiről szólt, köztük a műtrágyák nélküli termesztésről, és a szántás kihagyásáról is. Az atrazin felbukkanásának okát továbbra is kutatják, több lehetőség is felmerült, köztük van a vereknyei hulladéklerakatból folyó esetleges fertőzés is.

A lakossági fórum résztvevői (fotó: O.N.)

A szakmai előadások után a fórum résztvevői is megfogalmazhatták a témával kapcsolatos észrevételeiket, kérdéseiket. Ott volt Gelle polgármestere, Vajas Imre is, aki emlékeztetett a mintegy negyed századdal ezelőtt a Csallóköz vízvédelme mellett tartott tüntetésekre. Varga Péter, a Magyar Közösség Pártja mezőgazdasági és környezetvédelmi alelnöke a megelőzés fontosságára is felhívta a figyelmet, amit a vízügyi törvény szigorítása is segíthetne.

A fórum résztvevői konstruktív eszmecserét folytattak nemcsak a jelen eset megoldásáról, a hivatalos szervektől való elvárásokról, hanem arról is, hogy mi magunk milyen lépésekkel járulhatunk hozzá környezetünk védelméhez. Úgy, hogy utódainkra is tiszta, élhető környezetet hagyjunk, melynek elválaszthatatlan része a Csallóköz tiszta vize.

O.N. forrás: mkp.sk