Nincs tiszta kép a csereföldekről szóló törvényről, sokaknak nem világos, kikre is vonatkozik a február 28-ai határidő. Csicsai Gábor mezőgazdasági államtitkár lakossági fórumokon próbálja magyarázni a helyzetet.

Varga Péter kérdezi Csicsi Gábort a vágfarkasdi lakossági fórumon (Fotó: Oriskó Norbert/Felvidek.ma)

Csütörtök este Vágfarkasdon telt meg a kultúrház, Varga Péter a Gazda Polgári Társulás elnöke, az MKP mezőgazdasági és környezetvédelmi alelnöke azon túl, hogy megfogalmazta aggályait a jogszabállyal kapcsolatban, arra is rámutatott, mi lenne a követendő út.

Minden bizonnyal Csicsai Gábor államtitkár is érzi a helyzet körüli káoszt, tegnap este közösségi oldalán ugyanis többek között a következő sorokat jelentette meg: „A törvény elsődleges célja, hogy a kis- és középgazdák könnyebben jussanak az alap termelő eszközhöz – a termőföldhöz. Kulcsmozzanata, hogy aki ezentúl érvényes bérleti szerződéssel vagy tulajdonjoggal rendelkezik, és a szóban forgó földeket a jelenlegi használó 2 hónapon belül nem méri ki a gazdának, az a járási hivatalhoz fordulhat az ügyben. A hivatal pedig a törvényből kifolyólag minden huzavona nélkül kiméri azokat. Az új bérlő – gazda az új gazdasági idénytől már használhatja őket. Ami a kimért pótföldek újraigazolását illeti, aki lekési a február végi időpontot, nem veszti el a pótföldhöz való jogosultságot, csak egy másik paragrafus (12a) alapján kell kérnie annak kimérését, ami több munkát és időt igényel, de az eredmény ugyanaz- továbbra is gazdálkodhat az érvényes pótföldön. Ha február 28-ig kéri a pótföldek újraigazolását, úgy a járási hivatal automatikusan, minden további nélkül érvényesíti azt” (Az egész bejegyzés itt olvasható).

A vágfarkasdi fórum résztvevői nem igazán nyugodtak meg. Ezt Jancsó István negyedi polgármester (MKP) is megfogalmazta felszólalásában: Kikértem több jogász véleményét, az a végzés amit kaptak a földtulajdonosok, már nem érvényes. Mivel nyugtatom meg őket, hogy nyugodtan használják a földjüket? Ne haragudjon, a szó elszáll, az írás megmarad, legalább 30-szor tetszett mondani, hogy nyugodtan használjuk. De nem lehet nyugodtan használni!

Varga Péter többször is felszólalt a fórumon. Hangsúlyozta, hogy a szakmai véleményekre alapozva elhamarkodottnak tartják a törvénymódosítást, amely ugyan rendet kíván tenni a földhasználati és a földtulajdoni jogban, de úgy néz ki, hogy teljes pánikot és káoszt teremt. „Hiányolom, hogy nincs végrehajtó rendelet, a hivatalnokok sincsenek felkészülve a törvény magyarázatára. Még a törvény életbe lépése előtt kellett volna megtartani a lakossági fórumokat.”

Az MKP szakpolitikusa szerint egyértelmű, hogy módosításra szorul a törvény. „Az államtitkár azt mondta, hogy valószínűleg még egyszer módosítva lesz, 5 perccel később már ezt megcáfolta. Úgy gondolom, amíg nem tisztázódnak az egyedi esetek problémái, ezt a törvénymódosítást vissza kellene vonni. Felkészületlen a minisztérium is, hiszen nem foglalkozott a gyakorlati esettanulmányokkal. Ez vezet ahhoz a pánikszerű hangulathoz, amely most zajlik” – mondta portálunknak nyilatkozva Varga Péter.

Hozzátette, hogy a déli régiók a leginkább érintettek, hiszen csak Nyitra megyében több mint 96 ezer hektárról van szó, ez össz-szlovákiai viszonylatban pedig mintegy 345 ezer hektár.
Varga Péter szerint az is gondot jelent, hogy a kis földtulajdonosok nem tudják véleményezni és értelmezni ezt a törvényt, nagyon sokan vannak, akik mögött nincsen semmilyen érdekképviselet. Úgy gondolja, jobb lett volna, ha először tömbösítésre kerül sor.

Ezt Csicsai Gábor államtitkár sem vitatta, azonban elmondta, hogy a korábbi kormányok sem tudták megcsinálni, mert nincs rá pénz. Az MKP politikusa válaszában emlékeztetett arra, hogy volt rá európai uniós forrás, a folyó időszakban erre a célra 35 millió van elkülönítve…

A vágfarkasdi fórumról készített videó ITT tekinthető meg.