Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke volt az ünnepi szónoka a magyar kultúra napja alkalmából rendezett dunaszerdahelyi ünnepségnek.


Kövér László mondott ünnepi beszédet (Fotó: Oriskó Norbert/Felvidék.ma)

A közönség soraiban köszöntötték Pető Tibort, Magyarország nagykövetét, Hájos Zoltán polgármestert és Menyhárt Józsefet, a Magyar Közösség Pártjának elnökét is. A szervezők nevében Karaffa Attila, a Pázmaneum Társulás ügyvezető elnöke köszöntötte a jelenlévőket, örömét fejezve ki, hogy már nyolcadik alkalommal rendeznek emlékműsort Dunaszerdahelyen a magyar kultúra napja alkalmából. Rámutatott, hogy rohanó világunkban gyakran háttérbe szorul kultúránk óvása, ám rendkívül fontos, hogy őrizzük azt, mert csak így kerülhetjük el a beolvadás veszélyét.

Részlet a kultúrműsorból (Fotó: Oriskó Norbert/Felvidék.ma)

Kövér László beszéde elején Esterházy János felvidéki mártír gróf azon szavaira emlékeztetett, miszerint két kincsünk van, mégpedig a keresztény hitünk és a magyarságunk. A Magyar Országgyűlés elnöke röviden visszatekintett az elmúlt századok történelmi viharaira, melyekben nyelvek sokasága veszett el. Ezt tekintve is tudatosítanunk kell, hogy a Kárpátok alatt legalább 12 milliónyian vagyunk, akiknek a magyar az anyanyelve. Hangsúlyozta a kultúra közösségmegtartó szerepét, amely viszont csak akkor teljesedhet be, ha a közösség is megtartja kultúráját. „A történelem ugyan szétválasztotta és szétszórta, de a kultúrájuk megtartja a magyarokat, ezért a magyarság nem a szétesés és a szétszóródás, hanem a megmaradás nemzete. (…) A nyelvben és a hitben gyökerező kultúra nem pusztán felgyülemlett tudás, nem pusztán közös információhalmaz, nem pusztán a történelmi idő és a földrajzi tér korlátain átívelő műveltség, hanem az életet szabályozó alapelvek összessége, értékrend és szenvedély, amely az önmegvalósítás és önvédelem legmélyebb és legerősebb eszköze” – fogalmazott Kövér László. „Senki által ne hagyjuk megszüntetni sem a kultúránkat, sem a hitünket” – mondta Kövér László, aki a Himnusz szerzőjének, Kölcsey Ferencnek a szavaival fejezte be beszédét: „A haza minden előtt!”

Kövér László a helyszínen találkozott Menyhárt Józseffel, az MKP elnökével is (Fotó: Oriskó Norbert/Felvidék.ma)

Az ünnepi kultúrműsorban fellépett Petőcz Balázs, a Dunaszerdahelyi Mentálisan Sérülteket Segítő Társulás tagja, a Szent János Egyházi Alapiskola énekkara, Ravasz József költő, romológus, a Guruló trió kerekes székes tánccsoport, a Művészeti Alapiskola diákjai, Varga Zaránd, a Kodály Zoltán Alapiskola tanulója, a Csallóközi Táncegyüttes, a Kodály Zoltán Alapiskola gyermekkórusa. A táncosoknak a talpalávalót a Fölszállott a páva vetélkedő kategóriagyőztese, a Pósfa zenekar húzta. A megemlékezés a Himnusz eléneklésével zárult.

Forrás: Oriskó Norbert, Felvidék.ma