A téli olimpiai játékokon 2018. február 9. és 25. között a dél-koreai, Phjongcshang-ban tizenkilenc magyar versenyző indul.  Székely Dávidot, az M4 Sport csatornaigazgatóját az eddigi eredményekről és előzetes várakozásairól kérdeztük.

A téli olimpia kiemelt fontosságú esemény, amelyen 92 ország méretteti meg magát, ezzel együtt sokkal kisebb léptékű, mint a nyári játékok. Kiemelten fontos és a külhoni nézőket érintő előrelépés, hogy ez az első olimpia, amelyet korlátozás nélkül követhetnek figyelemmel a szomszédos országok területéről is, amennyiben a kábelszolgáltatójuknál előfizetett csomagba az M4 Sport kínálata beletartozik. A nemrégiben életbe lépett szerződéssel az MTVA 2024-ig szerezte meg a sportközvetítések jogát, ez az időszak két téli és két nyári olimpia eseményeit is felöleli.

A versenyen számos újdonság vár a nézőkre: először rendeznek versenyt vegyes párosoknak olimpián, így rajthoz áll egy curling vegyes páros, és először indul afrikai női bobcsapat is. Számos élsportolóval találkozhatnak a nézők, akik saját sportágukat ugyanolyan magas szinten űzik, mint a nyári olimpiákon a legnagyobbak, ám egyelőre az ő nevük és eredményeik kevésbé ismertek. A hölgyek közül mindenképpen meg kell említeni az óriás-műlesikló Mikaela Shiffin és Anna Fenninger, továbbá a férfiaknál a biatlonista Michel Furca, valamint az alpesi sísportban kiemelkedő Marcel Hirscher nevét.

Idén a magyar olimpiai csapat tagjai: rövidpályás gyorskorcsolyában Bácskai Sára Luca, Heidum Bernadett, Jászapáti Petra, Keszler Andrea, Kónya Zsófia, Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Oláh Bence; gyorskorcsolyában Nagy Konrád, míg műkorcsolyában Tóth Ivett képviseli a magyar színeket. Négy alpesi sízőnk: Kékesi Márton, Samsal Dalibor, Hozmann Szonja és Maróty Mariann indulhat, sífutásban pedig Kónya Ádám és Szőcs Emőke. Swaney Elizabeth pedig a síakrobatákat képviseli félcső számban.

„Örömmel tölt el, hogy idén én közvetíthetem egyik legkedvesebb sportágam, az alpesi sí minden versenyszámát.”

Az aranyérmen kívül a mi sportolóink hozták haza a legtöbb érmet a téli olimpiák történetében, de sajnos huszonnyolc éve, a Regőczy Krisztina – Sallay András jégtánc páros ezüstérme óta nem szereztünk újabbakat. Miklós Edit, aki többször állt dobogón világkupa-versenyen pedig szakkommentátorként hozza közelebb a látottakat a nézőkhöz. Idén a nemzetközi sportszakértők véleménye szerint is éremesélyesek vagyunk, a Liu fivérek és a férfiváltó eddigi teljesítménye igen biztató.

Forrás: gyk/Duna Médiaszolgáltató nonprofit zrt.