Robert Fico a média képviselőivel találkozott (Fotó: TASR)

Tom Nicholson oknyomozó újságíró a Denník N napilappal készült interjújában azt állította, Kuciakkal közösen dolgozott egy témán, az uniós alapok olasz maffia általi „lenyúlásán”, mely Kelet-Szlovákiában zajlott a politikusok közreműködésével. Nicholson szerint szinte biztos, hogy ez állhat a fiatal oknyomozó újságíró meggyilkolásának a hátterében.

Ivan Mego újságíró, aki a Plus 7 hetilapnak dolgozik, a TA3 hírtelevízióban úgy nyilatkozott, a szóban forgó témát, azaz a calabriai Ndrangheta maffia kelet-szlovákiai ténykedésének ügyét ő passzolta át Kuciaknak, mivel a kiadója leállította, és ő maga sehol sem tudta volna megjelentetni azt.

A régi és befolyásos olasz maffiacsalád, amely Calabriában Ndrangheta néven ténykedik, elsősorban az uniós alapokra és az adócsalásokra specializálódott, ennek a szlovákiai kapcsolataira bukkantak rá az újságírók.

Mego szerint ő maga három hetet dolgozott az ügyön, Kuciak néhány hónapot. Mego szerint Kuciak már majdnem teljesen elkészült a témával, az anyag megjelentetés előtt állt.

Az Aktuality.sk, amint azt a főszerkesztője, Peter Bárdy korábban ígérte, közzétette a kegyetlenül meggyilkolt Kuciak befejezetlenül maradt cikkét, amelynek lényegét az alábbiakban foglaljuk össze.

Kuciak befejezetlenül maradt cikke

Kuciak befejezetlen cikke a kétezres évek elejére nyúlik vissza, amikor egy Carmine Cinnante nevű olasz polgár személygépkocsijában, aki egyébként Szlovákiában legálisan vállalkozott a mezőgazdaság területén, a kelet-szlovákiai Szobránci járás területén a rendőrök egy fekete fából készült tokban egy csehszlovák gyártmányú géppuskát találtak töltényekkel együtt.  Cinnantét akkor illegális fegyvertartás miatt vád alá helyezték, és a Nagymihályi Járásbíróság két év feltételes szabadságvesztésre ítélte.

Néhány hónappal később az olasz rendőrség jött el Cinnantéért, mivel az fegyvereket csempészett Olaszországba Guerino Iona maffiavezérnek, aki a Belvedere Spinello klán feje, amely a gazdaságilag jelenleg legerősebb olasz maffiacsaládnak, a Ndranghetának az egyik ága. A nyomozás anyaga szerint ennek a tagja Carmine Cinnante is, akit Szlovákia csak mezőgazdasági vállalkozóként ismert. Pedig Kuciak szerint nem ő az egyetlen olasz, aki Szlovákiában második otthonra lelt. Több olasz társával a mezőgazdaság terén vállalkozott, támogatásokat kapott, uniós alapokat merített, de legfőképpen kapcsolatokat épített a politika befolyásos embereivel – amelyek egészen a szlovák kormányhivatalig nyúlnak.

Szlovákia az olasz maffiatagok paradicsoma

Szlovákiában lelt második otthonra Antonio Vadala is, a Ndrangheta egyik legbefolyásosabb klánjának, a Librinek a tagja is. Az olasz rendőrség szerint Vandala bújtatta Dominico Ventúrát, akit a konkurens gang tagjának brutális meggyilkolásáért ítéltek el.  Vadalát azonban akkor bizonyítékok hiányában szabadon engedték. Egy másik ügy kapcsán azonban már nem jelent meg a bíróságon, mielőtt hazájában vád alá helyezhették volna, meglépett, és Szlovákiában lelt menedéket, ahol elkezdett a mezőgazdaságban és az energetikai iparban vállalkozni, de ingatlanokkal is foglalkozott.

2009-ben jelent meg a hír, hogy egy ismeretlen olasz vállalkozó, Antonio Vadala két gyárat építene a losonci ipari parkban mintegy 70 millió euróért.  S bár a végén kikerült a projektből, Vadalából „energetikai vállalkozó lett”, legalábbis Pavol Rusko volt gazdasági miniszter, akit ma gyilkosság megrendelésével vádolnak, ekképpen ismerte meg őt. Paradox módon Vadala Robert Fico főtanácsadója, Mária Trošková kapcsán jutott Rusko eszébe.

Robert Fico főtanácsadója Mária Troškovával (Fotó: Dennik N)

„Valamikor egy ideig nálunk dolgozott (Trošková – a szerk. megjegyzése), talán három hónapig, de aztán megismerkedett egy olasz származású vállalkozóval, aki egyebek mellett naperőművekkel is foglalkozott, és átment hozzá” – emlékezett Rusko.

S hogy a karrierje a kormányhivatalban, Robert Fico kormányfő mellett folytatódott, az sem lepte meg nagyon. „Azt gondoltam, lassabban halad majd előre, de alapjában véve nem lepett meg a dolog, mert nagyon gyorsan megértette, hogyan is működik ez az életben” – fűzte hozzá Rusko.

A maffia tagjának volt társa – Mária Trošková ma Robert Fico főtanácsadója

2011-ben Vadala már közös céget alapít Mária Troškovával, de a fiatal ambiciózus hölgy hamarosan innen is továbblépett, és Viliam Jasaň smeres képviselő asszisztense lett. Annak idején Jasaň nem árulta el, hol lelt rá a fiatal hölgyre, csak annyit mondott, hogy az egyik barátja ajánlotta neki. Nem egészen egy év múlva azonban Trošková innen is feljebb lépett, egészen Robert Fico irodájáig, s vele ment Jasaň is, akit a kormányfő irodavezetőjének nevezett ki és az Állambiztonsági Tanács titkárává. Jasaň jár Fico képviseletében a biztonsági tanács üléseire, összefoglaló véleményeket dolgoz ki a kormányfő számára, és dokumentálja a tanács tevékenységét. A biztonsági tanács valamennyi anyagához és információjához hozzáférése van – ennek a tanácsnak a feladata az ország biztonsági rendszerének a működőképessége, háború esetén pedig átveszi a kormány jogköreit is. Miközben Jasaňnak bizonyíthatóan kapcsolatai vannak egy olyan emberrel, aki közvetlenül együttműködött az olasz maffiával. A Jasaň és Vadala közti kapcsolat főleg az üzleti életben mutatható ki.

Mindez azt jelenti, hogy annak az embernek az ismeretségi köréből, aki egy olaszországi maffiaügyben megvádolt személyként jött Szlovákiába, ketten napi kapcsolatban vannak ennek az országnak a kormányfőjével – s ezeket az embereket Robert Fico személyesen választotta ki maga mellé.

De Vadalának más smeres kapcsolatai is vannak, például Monika Čorejová, aki a Smer jelöltjeként indult a helyhatósági választásokon, évek óta Vadala könyvelője. Vadala maga is támogatja a Smer kampányát, Ficót az olaszok előtt is dicséri, Kaliňákot pedig mentegeti az ellenzék intrikáival szemben.

Antonio Vadala (Fotó: Aktuality.sk)

Kuciak szerint Vadalának és az olasz ismerőseinek a szlovákiai törvényekkel is meggyűlt a bajuk, elsősorban zsarolás és adócsalás miatt, de a több büntetőeljárás ellenére még mindig sikerült a következményeket elkerülniük. Vagy azért, mert a hatóságoknak úgy tűnt, hogy az ellenük felhozott vádak nem állnak meg, vagy mert a régi jó bevett szlovák szóhasználat szerint  „a tettet nem követték el”.

Az olasz Bašternák

A mi Ladislav Bašternákunkhoz hasonlóan ingatlanátruházásokból származó jogtalan áfa-visszaigénylésekből is nyerészkedett Vadala. Kuciak a cikkében három ligetfalusi lakást is említ, amelyek eredetileg egy másik olasz, Antonio Palombi tulajdonába tartoztak, aki a lakások ide-oda való átruházása után három évvel a rendőrséghez fordult, azzal, hogy Vadala nem fizette meg neki a lakások vételárát. A büntetőeljárást Vadalával szemben azonban ez esetben is leállították, mivel a „tettet – most sem – követték el”, legalábbis a bíróság szerint olyan formában nem, ahogy azt Palombi állította.

Egy nagy olasz család

Antonio Vadala vagy Carmine Cinnante Kuciak szerint a Ndrangheta család más tagjaival kölcsönös együttműködésben tevékenykednek Kelet-Szlovákiában.  Több tíz cégük van, és a vagyonuk több tíz millió euróra tehető. Több száz vagy ezer hektárnyi területen „gazdálkodnak”, amire több millió eurós támogatásokat kaptak. Csupán a 2015-ös és 2016-os évben az említett családok körüli cégek a Mezőgazdasági Kifizető Ügynökségtől (PPA) több mint 8 millió eurót szereztek, további százezreket pedig a projekttámogatásokon keresztül merítettek. De ezeknek a kifizetéseknek a jogossága is kérdéses, az Aktuality.sk több esetet is feltérképezett, ahol szabálysértéseket követtek el.

A Ndrangheta vállalkozásának célja külföldön is a pénzmosás, azaz megtisztítani a piszkos pénzeket, melyhez több, legálisnak tűnő vállalkozásuk van. Egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy az említettek közül valaki Szlovákiában pénzmosással foglalkozott volna. Kétségek vannak viszont az eredetileg befektetett pénz származását illetően. A rendelkezésre álló dokumentumokból az vehető ki – állítja Kuciak –, hogy azok nagyrészt Olaszországból származnak.

2017-ben Antonio Vadala több családtagjának a neve is felbukkant abban az olaszországi elfogatóparancsban, amelyet egy gang ellen adtak ki, akiknek több száz kiló kokaint kellett volna  Európába csempészniük a Ndrangheta számára. Az ügy részletei egyelőre nem ismeretesek.

Emlékmenet Pozsonyban Kuciak és Kušnírová emlékére

Az emlékmenet szervezői Kuciak személyes ismerősei, Peter Nagy és Katarína Nagy Pazmany. A menet pénteken (március 2.) délután 17 órakor a Hviezdoslav térről indul. A szervezők szerint „a tény mellett, hogy az oknyomozó újságírót és az élettársát meggyilkolták, nem mehetünk el szó nélkül.  Nem maradhatunk csendben polgárként, újságíróként, a civil szférában tevékenykedő emberként és olyan emberekként sem, akik szeretik Szlovákiát és hisznek abban, hogy Szlovákia képes arra, hogy jó és szorgalmas ország legyen, ahol ilyesmi nem fordulhat elő”.

Pozsonyon kívül ugyanabban az időben emlékmenetet rendeznek Turócszentmártonban, Brünnben és Besztercebányán is, s nem kizárt, hogy további városok is csatlakoznak a kezdeményezéshez. A szervezőknek a Nagy Korrupcióellenes Menet szervezői is felajánlották a segítségüket.

Fico 19 véleményformáló médium képviselőivel találkozott

Robert Fico kormányfő február 27-én Robert Kaliňák belügyminiszterrel és Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitánnyal egyetemben a kormányhivatal épületében találkozott a véleményformáló médiumok képviselőivel. A találkozó során a kormányfő ismételten arról biztosította a főszerkesztőket, hogy kormánya tiszteletben tartja a média szlovák társadalomban betöltött szerepét, a szólásszabadságot pedig a demokratikus államiság pótolhatatlan részének tartja.

A kormányhivatal tájékoztatója szerint a média képviselőivel megvitatták Ján Kuciak oknyomozó újságíró és élettársa meggyilkolásának körülményeit is. A kormány és a rendőrség jelenlévő képviselői meghatározták a kegyetlen gyilkosság nyomozásával kapcsolatos eddigi lépéseiket.

Čižnár pokoli hajszát indít, ha kiderül, hogy Kuciakot a munkája miatt ölték meg

Jaromír Čižnár legfőbb ügyész szerint, ha kiderül, hogy a fiatal újságíró meggyilkolásának oka a munkája volt, akkor nem beszélhetünk arról, hogy Szlovákia demokratikus jogállam. A legfőbb ügyész azt is kijelentette, amennyiben az újságíróknak arra utaló tapasztalataik vannak, hogy a munkájuk miatt fenyegetéseknek vannak kitéve, náluk nyitott ajtókra találnak. „Szlovákiában, amíg én ezen a poszton vagyok, nem történhetnek ilyen dolgok” – fűzte hozzá.

Čižnár szerint az ügy kapcsán több feltételezés is napvilágot látott, amelyek közül szerinte némelyek valószínűbbek, mások kevésbé. Mint mondta, a gyilkosság valószínűleg még csütörtökön (február 22-én) este történt, ezért az elkövetőket nehezebb lesz kinyomozni.

Mária Trošková és Viliam Jasaň (Fotó: Pluska)

Peter Šufliarsky büntetőjogi részlegért felelős helyettes főügyész szerint a gyilkosság összefüggésben lehet az újságírói integritással és függetlenséggel. „Rossz lenne, ha ez rendszerré válna” – vélekedett Šufliarsky.

Marek Maďarič lemondott a tisztségéről

A Ján Kuciak és élettársa ellen elkövetett kettős gyilkosság miatt Marek Maďarič (Smer-SD) kulturális miniszter lemondott a tisztségéről. A miniszter szerdai sajtótájékoztatóján kijelentette, saját döntése a lemondás, aminek az az oka, hogy éppen az általa vezetett tárca áll a legközelebb a  médiához és az újságírókhoz. „Ez után a gyilkosság után, ha bebizonyosodik, ha nem, hogy az a  munkájával függött össze, nem tudom elképzelni, hogy továbbra is a tárca élén maradjak“ – jelentette ki Maďarič, aki azonban továbbra is a Smer tagja lesz. Mint mondta, a lemondását, amelyet már hétfő óta fontolgat, szerdán reggel jelentette be Robert Fico kormányfőnek, aki  a vele folytatott beszélgetés után tudomásul vette azt.

A kultuszminiszter kizárta, hogy a lemondása politikai jövőjének érdekében történne, s azt is hangsúlyozta, hogy a döntése nem jelent felhívást más miniszterek számára. Azokra a kérdésekre, amelyek a Smer tagjainak az olasz alvilággal való kapcsolataira irányultak, azt felelte, a rendőrség és az ügyészség feladata, hogy ezeket az információkat ellenőrizze.

Maďarič bízik abban is, hogy ez a tragédia hozzájárul az újságírók és a politikusok közötti nagyobb toleranciához.

A miniszter az utódját illetően nem kívánt találgatásokba bocsátkozni, „olyan dolog ez, amiről a Smer vezetése dönt, s én már nem vagyok annak tagja“ – fűzte hozzá.

Forrás: (Aktuality.sk, TASR, Denník N/Felvidék.Ma)