Kaliňák kidőlt, de a vezér, Robert Fico kormányfő még áll…

Reakciókkal frissítve – Bejelentette lemondását Robert Kaliňák szlovák belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes hétfőn Pozsonyban tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján. Döntését azzal indokolta, hogy távozásával is szeretne hozzájárulni az országban kialakult helyzet stabilizálásához.

“Távozásom után a vizsgálati szerveknek nagyobb nyugalmuk lesz a munkájukhoz” – mondta Kaliňák, aki a legfontosabb jelenlegi célként Ján Kuciak újságíró és élettársa közelmúltbeli meggyilkolásának kivizsgálását jelölte meg.

A belügyminiszter távozása annak a belpolitikai válságnak a következménye, amely a kettős gyilkosság nyomán alakult ki Szlovákiában. A tragédia nyilvánosságra kerülése után ellenzéki pártok és a szlovákiai sajtó a belügyminiszter és Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány távozását kezdte követelni. Később – a belpolitikai válság fokozódásával – követelésükhöz a hármas kormánykoalíció legkisebb pártja, a Most-Híd is csatlakozott. Az ellenzék a múlt héten tovább fokozta követeléseit, akkor már Robert Fico miniszterelnök és egész kormánya távozását, illetve előrehozott parlamenti választások kiírását szorgalmazva.

Utóbbira televíziós bejelentésében tett javaslatot a megválasztása óta Robert Fico ellenlábasának számító Andrej Kiska államfő, aki azt mondta: az országban uralkodó feszült helyzetre a kormány széleskörű átalakítása vagy előrehozott választások kiírása a megoldás.

A szlovák belpolitikai válság következtében Robert Kaliňák személyében már a Fico-kormány második minisztere távozik posztjáról. Az első Marek Maďarič, a kulturális tárca vezetője volt, aki két hete mondott le, s döntését azzal indokolta, hogy emberileg nem tud beletörődni egy újságíró megölésébe.

A kettős gyilkosság után kialakult feszült helyzetet a múlt héten tovább fokozta, hogy Andrej Kiska tárgyalásokat kezdett “az ország jövőjéről” a pozsonyi törvényhozás néhány ellenzéki pártjával, amelyek ugyanaznap bejelentették: bizalmatlansági indítványt nyújtanak be a kormánnyal szemben. Robert Fico kormányfő az elnök lépéseit a demokratikus parlamenti választások eredménye megtagadásának nyilvánította, “az újságíró-gyilkosság után történteket” pedig többször is olyan, az állam teljes destabilizációjára tett kísérlet részének nevezte, amelynek “forgatókönyve nem Szlovákiában íródott”. Ilyen helyzetben, a kormány elmozdításának kinyilvánított szándékával múlt pénteken több szlovákiai városban jelentős tüntetéseket tartottak, ezek közül a legnagyobbat Pozsonyban, ahol egy jól szervezett demonstráción több tízezer ember vonult az utcára.

Robert Kaliňák lemondását a szlovák belpolitikai válság két legerősebb hangadója, a pozsonyi törvényhozás legerősebb ellenzéki pártja a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS), illetve az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nevet viselő csoportosulás egyaránt üdvözölte, de egybehangzóan közölték, hogy azt nem tartják elégségesnek és továbbra is az egész kormány távozását akarják.

A belügyminiszteri posztot Robert Fico előző kormányaiban is betöltő Robert Kaliňák menesztését az elmúlt években különböző okokra hivatkozva már sokszor próbálta elérni az ellenzék, mindeddig sikertelenül. A távozó miniszter a legerősebb kormánypárt, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) egyik oszlopos, alapító tagja. (MTI)

Reakciók:

MKP: Kaliňák lemondása megkésett és elégtelen próbálkozás

A Magyar Közösség Pártja a belügyminiszter tisztségéről való lemondását Robert Fico politikai hatalma megtartására irányuló elégtelen próbálkozásnak tartja.

A felvidéki magyarok és Szlovákia többi jóérzésű polgárának megítélése szerint Robert Kaliňák már a Malina Hedvig elleni gyalázatos eljárásánál kiírta magát a tisztességes emberek sorából. A belügyminiszter személyével kapcsolatban azóta nyilvánosságra került számos botrányos ügy – különös tekintettel a súlyos euró milliókra rúgó adócsalásokban játszott szerepére – ezek már csak megerősítették, hogy nincs helye a szlovákiai közéletben. A kettős gyilkosság után felszínre került legújabb információk szerint pedig már teljesen nyilvánvaló, hogy a bűnüldöző szervek sok esetben inkább a bűnözők érdekeit  szolgálták és védték, mint a polgárokét. Kaliňák tízéves belügyminiszterségének leghitelesebb mérlege, hogy az európai országok közül Szlovákiában a legnagyobb a bizalmatlanság a rendőrség irányában.

Kaliňák (volt) belügyminiszter egy fontos építőeleme annak a korrupt, bűnszervezeteknek teret engedő hatalomnak, amelyek ellen a biztonságos és nyugodt életet akaró polgárok többsége, az utcán tüntető tízezrek fellépnek. Ha Kaliňák helyére ez a hatalom odateszi egy másik építőkockáját, az semmin sem változtat. Ezért követelik az utcán tízezrek, ezért kívánják az országban milliók, ezért követeli az MKP is: Fico és kormánya távozzon!

Menyhárt József,
az MKP elnöke

SaS és OľaNO: Már késő 

Az ellenzéki SaS szerint Kaliňák már régen elszalasztotta a lehetőséget a tisztességes távozásra. „Robert Kaliňák lemondása a közélet korrupciótól és alvilágtól való megtisztítása szempontjából egyáltalán nem elegendő. Kaliňák dicsérő szavai Tibor Gašpar rendőrfőnök címére sokatmondóak. A belügyminiszter távozik ugyan, ám az emberei és velük együtt a rendőrségen belüli összes deformáció megmarad” – olvasható a párt állásfoglalásában.

Bíráló hangnemben vélekedik Kaliňák távozásáról az OĽaNO is. „Egy olyan ember mondott le, akinek sohasem szabadott volna miniszternek lennie. Robert Fico az ő kezébe adta Szlovákia polgárainak biztonságát, aki pedig saját hadsereget csinált a biztonsági szervekből. Robert Kaliňák lehetővé tette, hogy a maffiával összefonódott emberek uralják a Nemzeti Bűnügyi Ügynökség (NAKA) elit rendőri egység vezetését, amelyet tíz évig a védtelen emberekkel, mint amilyen Malina Hedvig is volt, meg a becsületes ügyészekkel, mint amilyen Vasil Špirko, és az ellenzéki politikusokkal vagy rendőrökkel szembeni küzdelemre használt fel. (Felvidék.ma)